Забавянето на кредитния бум в резултат на световната финансова криза вече дава отражение върху строителното производство във Варна. Очаква се неговият обем да се свие с 20 - 30% на годишна база. Това съобщиха представители на водещи фирми от местния бранш пред „Народно дело".

След като през последните години морската ни столица беше на едно от първите места по ръст на строежите, забавянето неминуемо ще доведе до фалити. Нормата на печалба ще достигне нормалните до 10%, след като допреди година е била значително по-висока.

Експертите от Строителната камара не се притесняват от този факт. Те смятат, че свиването на обемите на пазара ще има оздравителен ефект, тъй като ще отпаднат съмнителните фирми (куфарните дюлгери), които са в сивата икономика.

По техни сметки себестойността на кв. м жилищна площ е около 400 - 500 евро, а цената на новото строителство във Варна по последни данни на НСИ е средно 1160 евро, на монолитното - 1271 евро, и на апартаментите на зелено - 992 евро/кв.м.

Не може да има такъв голям марж между производствена и продажна цена и да не се набутат тук всякакви псевдопредприемачи, възмущават се от камарата. Покрай многото читави бизнесмени в бранша влязоха и доста лакоми за бърза печалба, коментират експертите.

По техни думи в момента не могат да контролират процеса на строителството. И започват да взимат пари от този, от онзи. Строят недостатъчно качествено. Затова точно тази категория сега най-бързо ще бъде пометена от финансовата криза, която засяга и нашата страна.

С бавни, но сигурни темпове цените на жилищата ще продължат да вървят нагоре в близките години. До края на 2008-а се очаква да нараснат с още 10 - 15%, заявяват от варненската асоциация за недвижими имоти. Само през първото полугодие апартаментите в града са поскъпнали с близо 35%.

Още по-голям е този ръст в столицата, която вече измества Варна от първото място в класацията. Затягането на банковите условия при ипотечното кредитиране няма да повлияе на цените на пазара, коментират местни брокери. За сметка на това ще намалее търсенето на по-некачествено изпълнените и респективно по-евтините жилища, подчертавате експертите.

Голямото предлагане и битката за поръчки както във високото строителство, така и в другите ниши на сектора изострят конкуренцията между фирмите. По чисто пазарни правила цените ще продължат да вървят нагоре, като ще останат само онези, които успеят да предложат и европейско качество.