Препоръки, които чужденците дават на България за по-доброто развитие на туризма, са да се спре строителството, да се спре изсичането на горите, да е по-чисто около хотелите и по плажовете, както и да няма намусени сервитьори и продавачи, разказа на пресконференция председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, предаде агенция „Фокус".

Препоръките са събрани в рамките на проведено през лятото проучване сред български и чуждестранни туристи. По думите на Крушкова 70% от препоръките са свързани с чистотата.

Източниците на информация за чужденците са: туроператори или туристическа агенция - 32%; предишен опит - 31%; интернет - 16%. Източниците на информация за българите са: 26% - предишен опит; препоръка от приятели и роднини - 25%; туроператори - 5,5%, а интернет - 14,2%. Сред българите се налага практиката за избор на място за почивка след проверка в интернет.

83% от чужденците са дошли в България с туристически пакет и 17% - предимно румънци - са без пакет. 90% от българите са почивали без осигурен туристически пакет и 10% са ползвали някакъв вид на пакет.

35% от чужденците са почивали у нас със семействата си и 27% - сами. 44% от българите са почивали у нас със семейството си и 21% с приятели.

Разходите за пътуването за около девет нощувки сред чужденците с туристически пакет са 256 евро и допълнително изхарчени на ден по около 20 евро. Чуждите туристи, почивали у нас без туристически пакет са платили около 412 евро и са похарчили на ден по 48 евро допълнително.

Българите пътували с туристически пакет у нас са оставили за четири-пет нощувки около 180 евро и по 20 евро допълнително. Тези без туристически пакет са платили около 200 евро и са изхарчили допълнително по 30 евро.

75% от чужденците са похарчили точно толкова, колкото са запланували и 23% са похарчили повече от предвиденото, а 2% са изхарчили по-малко. 77% от българите са изхарчили точно колкото са определили и 22% не са успели да ги изхарчат.

70% от чужденците са удовлетворени от българската национална кухня, а 20% са по-скоро удовлетворени. 59% от българите са удовлетворени от българската национална кухня.

67% от туристите са определили България като безопасна туристическа дестинация, а 1,2% не се чувстват сигурни тук. 61% от чужденците ще дойдат категорично отново в България.

На въпрос „Били ли сте на лятна почивка извън България тази година?" 69% от българите са казали „не", 30% - са били освен в България и в чужбина.

Основните туристически дестинации за българите в чужбина са Гърция и Турция. 28% от българите, които са почивали и в чужбина, са казали, че няма разлика в почивката им на двете места; 28% са казали, че е по-приятна почивката в България; 36% са казали, че е много по-приятна; а 7% са отговорили, че е много по-неприятна тук.