"Кабинетът разселва половината еврочиновници из страната", съобщава от първа страница в. "Сега"


Поне 950 служители на еврозвената по оперативните програми ще сменят работното си място в София с провинцията, но срещу сериозни бонуси. Това обяви вчера министърът по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев. Той лансира идеята от няколко месеца, но тя придоби особена популярност, след като я прегърна и премиерът Бойко Борисов. Борисов обаче имаше още по-грандиозен замисъл. "По някои от магистралите трябва усилване на трафика, за да може да навлезем по европейските програми за финансиране. Така че, ако трябва, ще децентрализирам още доста министерства особено по трасето на "Хемус". Това е и начинът да се съживяват регионите", обясни той наскоро.
Идеята на министрите и премиера обаче предизвика напрежение в държавната администрация. Затова сега Томислав Дончев обещава щедри бонуси. Служителите ще бъдат командировани във вътрешността на страната, а това означава, че доходите им драстично ще скочат, защото за всеки ден престой ще получават по 20 лева командировъчни. Това прави около 500 лв. върху заплатите им. Отделно те получават двойни заплати заради това, че работят с еврофондове и имат право на бонуси, ако отлично са си свършили работата. Удвояването на заплатата се покрива с пари от ЕС. Не е ясно дали командировъчните няма да паднат като тежест върху държавния бюджет.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Обратът в полза на "Лукойл", извежда на първа страница Дневник"

По-малко от 24 часа след като Софийския административен съд спря отнемането на лиценза на "Лукойл Нефтохим" ("Лукойл"), агенция "Митници" промени позицията си може ли в тази ситуация рафинерията да възобнови работа или не.

От коментар на директора й Ваню Танов днес сутринта стана ясно, че след юридически спорове във ведомството му е надделяло мнението, че "Лукойл" може да работи.

В понеделник от митниците твърдяха, че рафинерията няма такова право, докато не се произнесе Върховния административен съд (ВАС), пред който те ще обжалват решението на първата инстанция. Със заповед на агенцията от вторник сутринта обаче на рафинерията й беше разрешено да поднови работа.

Митниците са твърди в позицията си, че ще обжалват решението на Софийския административен съд пред ВАС и днес заявиха, че ще го направят веднага. Каквото и да е решението на ВАС обаче, едва ли ще доведе до спиране на работата на "Лукойл".


.Прочети още от статията на в"Дневник"


"Вдигат бонусите за труд след пенсионна възраст" , четем на първа страница на в. "Монитор"


Пенсията да расте рязко нагоре за всяка година работа след пенсионна възраст. Това предвижда пакет от мерки, който социалното министерство е разработило и до 2 седмици ще разпрати до социалните партньори в съвета за тристранно сътрудничество за обсъждане.
Според зам.-социалния министър Деяна Костадинова, която вчера откри кръгла маса за демографските проблеми и пазара на труда у нас, мерките ще бъдат представени и на ЕС заради забележките към пенсионната ни реформа. Предвижда се също да се вдигне осигурителната вноска в универсалните фондове, да се стимулира доброволното осигуряване в т. нар. Трети стълб и да се ограничи ранното пенсиониране.
Сега можем да си вдигаме пенсията с 3% за всяка година работа след навършената възраст за пенсиониране. Към момента едва около 24 000 души от общо 2,1 милиона пенсионери, са останали обаче на работното си място въпреки навършената възраст, показват данните на НОИ. Костадинова призна, че процентите върху пенсията трябва да са значителни, ако държавата действително иска да задържи хората на работа. Ние вече
имаме съвършено нов пазар на труда
коментира пък Емилия Войнова, шеф на дирекция „Жизнено равнище" в МТСП. Преброяването на НСИ показа, че на мястото на всеки 100 човека, които се пенсионират, идват едва 70 нови работници. Според ООН през 2050 г. България ще бъде най-застаряващата държава в Европа, като на 301 човека над 60 г. ще се падат към 100 деца и юноши, или възрастните ще са три пъти повече от младите. Пенсионерите ще надхвърлят 30%, а при това съотношение всички социални системи гърмят, предупреди експертката.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"16,5 млрд. лв. ще искаме от ЕС за периода 2014-2020 г.", четем на първа страница на в. "Класа".

Не по-малко от 16,5 млрд. лв. можем да получим от еврофондовете за следващия програмен период 2014-2020 г., съобщи вчера Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз (ЕС). Той обясни, че това са парите, които директно ще дойдат от ЕС, без държавното съфинансиране. Средствата, които България получи за настоящия период от 2007-2013 г. по 7-те оперативни програми, са 13 млрд. лв. Те са равни приблизително на 2,5 % от брутния национален доход. По думите на регионалния министър Росен Плевнелиев на страната са необходими около 11 млрд. евро от 2014 до 2020 г. Томислав Дончев от своя страна коментира, че това са само потребности, които Брюксел не е задължително да удовлетвори. Само за водния сектор ни трябват не по-малко от 10 млрд. евро, това не означава, че ЕС ще ни даде толкова, заяви той.
Предварителните изчисления сочат , че ръстът във финансирането, което договаряме, е между 15 и 20 % спрямо парите, които ползваме в момента. „В един по-оптимистичен сценарий можем да говорим и за 30% увеличение, но в никакъв случай два пъти", заяви министърът по управлението на еврофондовете.
Близо 1000 държавни експерти , заети с усвояването на европейските пари, ще бъдат командировани от София в други региони на страната, за да бъде реализирана реформата в управлението на европейските пари. В момента общо 1900 души са заети в този сектор, като всички те работят в столицата. Само по оперативните програми "Регионално развитие" и "Конкурентоспособност" имат мобилни екипи, които обикалят из страната. Определянето на възнагражденията също ще бъде променено, твърди Дончев. Те ще се обвържат с персоналните постижения и резултатите, постигнати от звеното, в което работят експертите. В момента заплатите на администрацията са от 700 лв. до 3000 лв.

Прочети още от статията на в. "Класа"

"Войни за сянка без пари" , пише на първа страница в. "Стандарт"


Полицаи разтърваваха туристи, които се биха на плажа за място. Екшънът се разигра на плажа в Слънчев бряг пред стъписаните погледи на хиляди летовници от чужбина. Двамата мъже се ступаха, тъй като нямаше достатъчно място на плажа, за да поставят чадърите си.
Оказа се, че проблем със свободните зони има почти по цялото Черноморие. Концесионерите на плажовете твърдят, че половината от плажа под наем е свободен за туристи и чадъри и шезлонги там няма. Според туристите чадъри наистина няма, но за сметка на това в свободните зони се намират всички кабини за преобличане, химически тоалетни. Там се паркират и машините, които почистват пясъка, както и джетовете, водните колела и бананите. "Така на практика място за чадъри няма, или ако има, то е на последна линия до тоалетните", оплакват се туристите със жалби в общините. Те от своя страна пък препращат сигналите към строителното министерство, тъй като то прави търговете за концесиите на плажовете. В крайна сметка туристите стигат до бой, за да поставят чадъра си на плажа.
Почти до бой стигат и туристите, които искат да събират тен на платен шезлонг. Там проблемът е, че хубавите места на първа линия до водата винаги са ангажирани. "И в 6 часа сутринта да дойдем на плажа, опънати хавлии на шезлонгите вече има", оплакват се туристите. Така те са принудени да ползват ВИП зоните, където сянката наистина излиза дебела. 30 лева на ден струва удоволствието да се опънеш върху мек баровски шезлонг под ефирни балдахини на Слънчев бряг например. Подобни глезотии за богати туристи има по цялото ни Черноморие.

Прочети още от статията на в. "Стандарт"

"Икономиката плахо пристъпва напред", пише в. "Сега"

След дълъг застой българската икономика вече излиза от летаргията и прави плавен преход към растеж. Засега той е слаб и неравномерен, но определено дава повод за оптимизъм. Това са изводите от юлския доклад на Центъра за икономическо развитие, представен вчера.
"За второто тримесечие на 2011 г. очакваме около 2% растеж на годишна база", заяви председателят на центъра Георги Прохаски. За цялата година растежът на БВП ще е 2.5-3 на сто, сочи прогнозата на анализаторите. Тя съвпада с по-умерените виждания на независими икономисти, които отхвърлят официалната правителствена прогноза за ръст от 3.6% за годината. Този растеж определено не е удовлетворителен, но все пак е стъпка напред, отбелязаха експертите.
За по-сериозен изход от кризата ще може да се говори едва през следващата година, когато икономистите очакват положителните тенденции на пазара да продължат. Тогава може да се говори и за повишаване на заплатите и дори за лек спад на безработицата. Сега промишлеността остава секторът, който дърпа икономиката напред. Леко раздвижване има и при услугите, селското стопанство и транспорта, но засега растежът там е твърде слаб, показва още докладът.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Кой се срамува от сивия списък за обществените поръчки?", пише "Дневник"

Две години и половина след като беше създаден, сивият списък с възложители на обществени поръчки, които са направили нарушения, ще бъде премахнат. Промяната беше предложена от Агенцията за обществени поръчки (АОП) и вече е гласувана на първо четене в парламента, но остана за довършване през есента.

"Сивият списък създава смут и уврежда имиджа на съгрешилите представители на местната и държавната власт." Така обясни причините за премахването му министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който представи проекта в началото на юли.

Черен и сив списък бяха поискани от Европейската комисия в края на 2008 г. Първият на прегрешилите фирми, изпълнители на поръчки, а сивият на злоупотребилите възложители - кметове, държавни служители, представители на изпълнителната и съдебната власт.

Прочети още от от статията в"Дневник"


"България трета в Евросъюза по ръст на производствена инфлация"
, информира в. "Класа"


България е на трето място в Европейския съюз по ръст на цените на производител в промишлеността през юни спрямо година по-рано, показват данни на европейската статистическа агенция Евростат. Страната ни отчита 10.1 на сто покачване на стойностите в индустрията, като по този показател са ни изправарили само Великобритания - с ръст от 12.7%, и Дания - с 10.6 на сто. Общо в ЕС и в еврозоната повишението на годишна база е било съответно 4.4% и 4.2 на сто. В енергийния сектор повишението е съответно 10.7% и 13%. Производството на недълготрайни потребителски стоки се е увеличило с 3.7% за еврозоната и 4.2% в ЕС. И в двата района трайните потребителски стоки са нараснали с 1.7%. С минимални ръстове пък са били Малта (повишение от едва 0.8%), Унгария и Швеция (съответно с ръст от 1.5%).
На месечна база производствената инфлация в еврозоната и Европейския съюз остава стабилна спрямо данните за месец май 2011 г. През юни цените (с изключение на енергийния сектор) са се повишили средно с 0.1%. В енергийния бранш те са намалели с 0.3% в еврозоната и съответно с 0.2% за ЕС. Основните стоки са спечелили 0.2%, а тези за междинно потребление - съответно 0.1%. Недълготрайните потребителски стоки са нараснали с 0.1% в еврозоната и с 0.2% в Европейския съюз. Дълготрайните потребителски стоки са останали на стабилни нива в зоната, а в ЕС са отбелязали ръст от 0.1%.
Най-сериозно общо увеличение се е наблюдавало в Латвия (1.3%), Кипър и Румъния (0.6%), както и в Словения (0.4%). Най-големите понижения са отчетени в Ирландия (-1.2%), Дания, Унгария и Холандия (-0.7%).

Прочети още от статията на в. "Класа"

"Камарата на представителите вдигна тавана на дълга", пише в. "Монитор"


Камарата на представителите в САЩ е одобрила законопроекта за вдигане на тавана на държавния дълг и за съкращаване на държавните разходи, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Дебатите продължили час и половина и били изключително напрегнати. Текстът все пак бил приет с 269 гласа срещу 161. Процедурата изисква законопроектът да бъдат гласуван още от Сената и да бъде подписан от президента Барак Обама.
Вчера изтече крайният срок, в който Конгресът трябваше да предприеме действия, за да се избегне
опасността САЩ да обявят неплатежоспособност
По време на самите дебати пък конгресмени предложили да се вземат и по-строги мерки за овладяване на финансовите проблеми на страната. Например да бъдат повишени данъците за по-богатите слоеве от населението и за големите корпорации.
Според приетите промени таванът на държавния дълг на САЩ трябва да се вдигне с над 2 трилиона долара на три етапа. Целта е така да се даде възможност на страната да получи заеми и да изплати дължимите суми до 2013 г. Предвижда се през първия етап таванът на дълга да се вдигне с 400 млрд. долара, през втория - с 500 млрд. долара по искане на правителството. Третият етап, при който таванът на дълга ще се вдигне между 1,2 до 1,5 трилиона долара, ще стане възможен при допълнителни съкращения на държавните разходи. Мерките за орязване на излишните харчове са предложени от специална комисия в Конгреса, в която участват представители на двете водещи партии. Става въпрос за двуетапно съкращаване на държавните разходи с почти 1 трилион долара.

Прочети още от статията на в. "Монитор"


"Фирмите: Много вожд малко индианец", информира в. "Стандарт"


Половината фирми в страната имат само началник и нямат персонал. 327 647 активни предприятия е имало в страната през 2009 г., което е с 21% повече от предходната година. От тях 150 245, или 45,9% от активните предприятия, нямат наети служители. Явно само собственикът им върти цялата дейност на фирмата. Това сочат данните на НСИ за демографията на предприятията - тяхното раждане, оцеляване и развитие до смъртта им. В изследването не са включени само холдингите. С персонал от 1 до 4 души са 121 242 предприятия, което е 37% от общия им брой. Фирмите с 5-9 наети работници са едва 8,7%, докато в групата с над 10 души персонал попадат 10,3% от активните предприятия.
Въпреки че основният дял от фирмите са микро-, в големите предприятия с над 10 души персонал работят 74,4% от заетите. В България ежегодно се раждат много нови фирми, но малка част от тях се задържат дълго на пазара, сочат данните. 17,6% от фирмите са новородени през 2009 г. За последните пет години средногодишно са се раждали над 19% от активните предприятия. Т.е. почти всяка пета фирма е новородена. За периода 2005-2009 г. най-висок дял имат новородените фирми в сектор "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети", като средно за периода този дял е 42,5%. За периода от 2005 до 2009 г. най-голям е броят на новородените фирми, които не са наели работна ръка. В групата "0 наети" през 2009 г. попадат 39 024 новородени фирми. Най-малко са новородените предприятия с повече от 10 наети лица - само 1200.