Според допитване до топ мениджъри във финансовия сектор в Русия, извършено от PricewaterhouseCoopers съвместно с агенция Mergermarket, може да се очаква голям ръст на сливанията и поглъщания на руския пазар на финансови услуги през идните 12 месеца.

Тенденцията от последните години ще се запази: през 2006 година са сключени 31 сделки на стойност $4.8 млрд. За първото полугодие на 2007 са сключени 15 сделки на сумата $2,5 млрд. Тоест може да се очаква, че през тази година резултатите ще са по-силни от предходната, пише ВЗГЛЯД.

Най-силна е активността в банковия сектор: през 2006 и годината досега той формира 61% от броя и 71% от стойността на сделките. С голямо изоставане, второто място заема застрахователният сектор: 20%.

Броят на сливанията и поглъщанията се увеличава най-вече заради активността на чужди финансови компании, които искат да намерят място на растящия руски финансов пазар. Руските играчи от своя страна най-активно работят в насока привличане на инвеститори.

Една от главните движещи сили в процеса на увеличаване на сливанията и поглъщанията е потребността от допълнителен капитал. Съществена е ролята на засилващата се конкуренция и необходимостта да се усвояват регионалните пазари. По този начин отрасълът се консолидира.

Според изследването, следващата година в сектора ще преобладават сделките в размер от $100 млн. до $500 млн.

Лидер ще е сферата на банковите услуги за потребители, който се възприема като най-привлекателен от инвеститорите.

Очаква се инвестициите да дойдат от Германия, Франция и Италия. Делът на чуждестранните компании на руския пазар ще нараства. Руският капитал пък ще поеме по направленията Централна и Източна Европа и Казахстан.

Основна пречка пред увеличението на сливанията и поглъщанията е недостатъчната прозрачност на компаниите, с които се осъществяват сделки.

Според ръководителя на отдела за финансови услуги на PricewaterhouseCoopers, сегашната криза на ликвидността на пазарите няма да се отрази на ръста на сливанията и поглъщанията.

„Активите се придобиват в очакване на ръст, а кризата носи краткосрочен характер. Инвеститорите оценяват състоянието на икономиката като цяло, а то е благоприятно". Същото се отнася и до отражението на предстоящите избори върху пазара: „Всички искат да излязат на пазара сега, а не да чакат лятото".

Друг специалист от счетоводната компания обаче е пояснил, че може да има по-малко сделки в диапазона 100 - 500 млн. долара. Освен това застрахователните компании трябва да направят още много, за да получат максималната цена за бизнеса си. Все пак дори и тук търсенето превишава предлагането: за западните играчи този пазар е интересен.