Фирмата „Equest Investments Bulgaria Limited", която е регистрирана на Вирджинските острови и се търгува на Ирландската фондова борса е новият собственик на търговската верига „Техномаркет" у нас.

Това стана ясно от съобщение на фондовата борса в Лондон.

Офшорката е придобила 51% от капитала на „Lynx Property BV", което от своя страна притежава 100% от капитала на „Техномаркет Груп".

Стойността на сделката е 60.9 млн. евро, като придобиването е било финансирано чрез 25.9 млн. евро собствени средства на „Equest Investments Bulgaria Limited", а останалите под формата на кредит от Raiffeisen Zentralbank Österreich AG.

„Техномаркет" е най-голямата в страната търговска верига за домашни потреби, уреди, бяла и черна техника, която разполага с 40% пазарен дял в пазара на дребно.

Веригата разполага с 22 магазина разположени в основните градове в страната, като също така има магазини и в Сърбия, Румъния и Македония.

Към 31 декември 2005 г. „Техномаркет Груп" отчита продажби в размер на 258 млн. евро, което е ръст от над 30% на годишна основа. През първото тримесечие на 2006 г. търговската верига отчита продажби от 144 млн. евро. Очакванията на компанията са за запазване на ръстта от 30% и до края на текущата година.

„Equest Investments Bulgaria Limited" (EIBL) има опция да придобие и останалия капитал на „Lynx Property BV". Офшорната компания може да закупи 24% от капитала до края на ноември и още 25% след края на март другата година.

„Чакаме с нетърпение да работим заедно с управляващото тяло на Техномаркет Груп и да разрастваме лидерската позиция на веригата и в световен мащаб", коментира мениджъра на „Equest Partners Limited" (инвестиционния консултант на EIBL) Кари Хаатая.

Изпълнителният директор на "Техномаркет Груп" Николай Китов пък зави, че партньорството с „Equest Investments Bulgaria Limited" ще засили компанията и ще гарантира едновременно капитала и човешките ресурси необходими за по-нататъшната експанзионистична политика на веригата.