Окрупняване на земеделските територии са необходими, за да бъде българската продукция конкурентна като цена и качество на заливащите ни вносни земеделски стоки.

Българските земеделци произвеждат продукти на световно ниво, но в нищожно малки количества. За да бъдат по-популярни и конкурентноспособни, трябва да се обединят и окрупнят, смята Младен Радев от „Чипи ядки".

Само така ще започнат да произвеждат по-големи количества, да ратифицират продукцията си и да получават по-високи цени за изкупуване.

При фъстъците, например, сортовете в района на Садово са качествени, добре познати и търсени в други страни, но добивите им са изключително ниски. Основните площи са едва 2000 декара. Българският фъстък е сред най-ароматните и вкусни в света, а освен това е устойчив на гъбни болести.

Наскоро беше разработен и нов сорт - Стоян, който е с по-едри и вкусни ядки и е още по-издръжлив на атмосферни условия.

С него 32-годишният Деян Попов стана най-добър производител на фъстъци в България и ще представя страната ни на най-голямото агроизложение в Европа тази есен. Инициативата е на „Чипи ядки" и се организира за първи път у нас.

В момента вносните фъстъци са на много по-ниски цени от българските и това създава затруднения за родните производители. 90 % от ядките, които се предлагат у нас, се внасят в суров вид от други държави.