29 Олимпийски Игри, организацията на които струваше над $40 млрд. и бе съпроводена с политичски противоречия, бяха извикани в съществуване на зрелищна церемония по откриването, предава AFP. Президентът Ху Дзинтао обяви Игрите за открити на националния стадион „Птиче гнездо" преди два часа.

На стадиона присъстваха 90,000 зрители, смята се, че в света събитието е наблюдавано от четири милиарда телезрители. 2008 млади мъже са свирели на традиционния китайски барабан фу.

Олимпийският огън на стадиона е разпален от Ли Нинг, китайски гимнастик, спечелил три златни емдала на Олимпиадата в Лос Анджелис през 1984 г.

Продуцент на церемонията по откриването, която ще продължи три часа и половина, е номинираният за Оскар Юмоу Жанг („Герой", „Къщата на летящите кинжали"). В Китай осем е щастливо число, церемонията с 35 хиляди фойерверки започна на осмата минута на осмия час на осмите месец и година.

Организаторите виждат в Игрите възможност да демонстрират на света нарастващата си икономическа и политическа мощ, докато западните лидери в навечерието на откриването повдигнаха диспути за човешките права вътре в Китай и чуждестранната му политика.

Това, както и битките в Южна Осетя, напрежението в Пакистан и стелещият се над столицата смог затъмниха яркото събитие, със зрелищна хореография на акробати и играчи на трапец, показващао живописната история на страната от времето на древните династии до модерната суперсила - историите на Великата стена, Пътя на коприната и военното изкуство.

Присъстват практически всички от световните лидери: президентът на САЩ Джордж Буш, премиерът на Русия Владимир Путин, френският президент Никола Саркози, Японският премиер Ясуо Фукуда. Австралийският премиер Кевин Руд на перфектен мандарински е отправил призиви за съблюдаване на човешките права в Китай.

Както изисква традицията, парадът на делегациите от 204 нации, влизащи на стадиона, бе поведен от Гърция, родина на Древната Олимпиада.

За реда се грижат над 100,000 души, като полицията получи нови предупреждения за опасност от атаки на ислямистки сепаратисти и затвори летището в Пекин малко преди началото на церемонията.

Улиците на Пекин са били необичайно тихи, тъй като 17 милиона жители на китайската столица са си останали у дома, след като градската управа обяви публичен празник.