Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК се среща в четвъртък, за да определи политиката за добива на нефт през зимния период, предава Reuters. От страните - вносителки се оказва давление да не се предприема по-нататъшно съкращаване на добиваните количества, защото това дърпа цените нагоре и вреди на икономическия ръст.

Групата, която добива една трета от световния петрол, веднъж вече през тази година намали производството с 1.2 млн. барела дневно, или 4%, през октомври, за да спре продължилото 10 седмици смъкване на цените, довело до поевтиняване на петрола с 25%.

До миналата седмица нямаше големи съмнения относно желанието и предстоящото решение да се намалява добива и по-нататък. Но при петрол над $60 и потребителски нации на ръба на търпението настроението се е променило.

„Не мисля, че ще има някакво намаляване", е казал за Reuters главата на либийската делегация.

От друга страна Прайм - Тасс цитира думите на президента на Венецуела, който се изказва за намаляване на добиваните количества с още 500.000 барела на ден, за да се задържат цените устойчиво над $60.

Минситрите на ОПЕК са единни в това, че на пазара има свръх предлагане - запасите в главния потребител САЩ са най-високи от 1998 за това време на годината, но някои казват, че сега, преди настъпването на зимата и свързания с отоплителния сезон връх в търсенето, не е подходящото време за свиване на производството.

Срещата в четвъртък ще разгледа две препоръки на министерския мониторингов Комитет по надзор в ОПEK: осигуряване изпълнението не решението от октомври от всички членове и нова среща през януари, или въвеждане на „скромно" намаление от 300,000 барела дневно от 1 януари.

Водещият износител Саудитска Арабия ще има решаваща дума. Министърът на петрола Али Ал-Наими казва, че пазарите са в по-добро състояние от последната среща на министрите. „Изглежда имаме да свършим още малко работа да го направим дори и по-добър, по-стабилен пазар".

Енергийният секретар на САЩ Сам Бодман и главата на Международната агенция за енергията Клод Мандил призоваха ОПЕК да изчака до следващата година преди решение за по-нататъшни редукции на доставките. Някои министри са се съгласили с подобна гледна точка, пише Reuters.

Директорът на изследванията на ОПЕК Хасан Квабазард казва, че ако членките се придържат към решението от октомври, равновесието ще бъде възстановено. Според оценките, от намалението 1.2 млн. барела дневно реално са осъществени две трети.

МАЕ, която обединява интересите на 26 индустриални държави, казва, че решението за намаляване на добива прави ОПЕК „удобно незаинтересован" от това, че изложената на риск глобална икономика може да посрещне още една зима при скъп петрол.

Делегатите на ОПЕК от Алжир, Иран, Кувейт, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ са склонни да се придържат към сегашните количества от 26.3 млн.б. дневно. В средата на юли петролът имаше исторически връх от $78.40, което е трикратно по-високо от равнищата преди 2002, когато азиатското търсене даде импулс на поскъпването. Смъкването на цената под $60 за барел и притесненията на Нигерия, Венецуела, Русия, Иран и Ирак за доставките доведоха до намаляването на добива.

Независим петролен анализатор счита, че за ОПЕК ще бъде трудно да направи каквото и да е: макар запасите от петрол да са високи в абсолютни стойности, в относителни те бързо намаляват. „Мисля, че министрите след като погледнат доклада на МАЕ трудно ще направят по-нататъшни съкращения"