Джими Уелс, основателят на електронната енциклопедия Wikipedia, очаква интернет и технологичните компании да изпитат „сериозна криза", която може да доведе до проблеми за някои от най-именитите уеб сайтове, предава The Telegraph.

Според Уелс глобалната икономика стои пред сериозна рецесия, която ще засегне тези уеб сайтове, които зависят предимно от реклама.

„Няма да има 10% колапс, който ще убие всички, но приходите от реклама ще спаднат и това ще засегне хората, а много маргинални играчи ще имат сериозни проблеми".

Уелс е допълнил, че акциите на големите играчи в бранша ще пострадат, някои от тях сериозно - „но като цяло не мисля, че ще е чак толкова зле".

Според предприемача, най-сериозно и продължително ще пострада Yahoo! Търсачката - портал миналата седмица вече съобщи за съкращаване на 1,500 свои служители и 64% спад на тримесечните печалби.

Джери Янг, главният изпълнителен директор, може да проклина деня през месец май, в който той отхвърли предложението на Microsoft да изкупи бизнеса му за $44.6 милиарда, счита Уелс.

Може би има право, защото от май насам акциите на Yahoo! паднаха от $28 до $12.65 (което е едва една десета от върха, поставен през 2000 г.) Според Уелс, бъдеще за Yahoo! е възможно само ако се обедини с някой голям играч на пазара.

Джими Уелс стана високо ценен оракул за бъдещето на Интернет, след като неговия некомерсиален проект с отворен код Wikipedia, стартирала през 2004 г., постигна огромен успех и допринесе за развитието на web2.0, счита The Telegraph.

Но дори и Уелс бе принуден миналата седмица да намали персонала на Wikipedia с 10% в отговор на кризата, която се задава на рекламния пазар. Стъпката си той оправдава с нуждата да бъде отговорен и да „постегне кораба".

Според интернет предприемача, съкращаването на работни места и мрачните прогнози за бъдещето на Силициевата долина представляват прекалено силна реакция, тъй като забавянето в сектора няма да е същото като „кървавата баня" от пукането на дотком балона през 2000 и 2001.

Развитието на интернет сектора е по-различно от посоката преди седем години. Може би стартиращите предприятия още не са на печалба - но поне имат „идея за бизнес модел" и повечето правят неща, които ще проработят - счита той. В спомените на всички е бил крахът от началото на века и не се е стигнало до масирано надценяване на акции и компании.

Въпреки всичко посочено, Джими Уелс е на мнение, че при сегашната рецесия мнозина ще фалират.