На първо четене парламентът узакони заместващото или т.нар. сурогатно майчинство, но без за това да се получава заплащане. Предвижда се от заместваща майка да могат да се възползват само двойки, които имат сключен граждански брак, а правата и задълженията на двете страни ще бъдат записвани в предварителен договор, съобщи БНР.

Трябва да е установено безплодие, поне един от съпрузите да е български гражданин, а другият да пребивава трайно в България. Изискванията към заместващата майка са тя да е български гражданин, на възраст между 21 и 43 години и с поне едно живородено дете. Жената трябва да е психически здрава и да не може да става заместваща майка повече от два пъти.

Лъчезар Тошев пък е против законопроектите, тъй като според него те объркват отношенията между хората. Самото дете и животът му ще бъдат объркани още от самото му раждане, смята той. Тошев припомни, че Българската православна църква, както и Руската православна църква не подкрепят заместващото майчинство.

Мая Манолова от левицата обеща подкрепа за промените с уговорката, че те не са съвършени и могат да се добавят мерки за защита както на заместващата майка, така и на ползващите родители.

Калина Крумова от "Атака" заяви, че промените са обсъждани от психиатри, юристи, лекари и са огледани добре от всички страни. По думите й в България има 270 хиляди двойки с репродуктивни проблеми и проблемът става все по-сериозен, затова трябва да им се помогне.