Правителството одобри промените в Наредбата за ценообразуването на природния газ. Така става възможно енергийният регулатор да определи по-ниски цени на синьото гориво, а от там и на парното за следващото тримесечие на годината, съобщи пресцентърът на кабинета.

С промените надценката, която получава "Булгаргаз" се намалява от 3 на до 2%. Дава се възможност цените на природния газ да се определят на по-дълъг период, което да позволи и да няма рязка промяна в цените на парното през отоплителния сезон.

Парното в София, Пловдив, Бургас, Плевен и Шумен да поскъпне с около 5 на сто от 1 януари - това се очаква да одобри Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на днешното си заседание.

Във Варна и Враца увеличението на цените на топлоенергията ще бъде с около 6%. През следващите три месеца природният газ ще се продава с 10.42 на сто по-скъпо.

В новите текстове на променената наребда са включени всички елементи на цената в съответствие с утвърдената европейска регулаторна практика, уточняват от пресцентъра на кабинета. Като фактор на ценообразуването са посочени и запасите от природен газ, тъй като те са източник на сигурност и гаранция за балансиране на измененията в търсенето и доставките.

Чрез измененията се дава възможност за прилагане на механизма за компенсиране на недовзет, съответно надвзет, приход за предходен период. Това означава, че е възможно запазването на цената на природния газ през едни периоди и нейната промяна през други, като общественият доставчик ще се компенсира за претърпените загуби по време, когато цената е останала постоянна.

Очаква се прилагането на новия подход да доведе до запазване на нивото на разходите на домакинствата и индустрията по време на целия отоплителен сезон. Така в значителна степен ще се увеличат възможностите на потребителите за правене на прогнози и разпределение на финансовите средства, с които разполагат в условията на икономическа криза.