По време на конференция, посветена на националната сигурност, президентът Георги Първановна заяви, че с радикалните промени в самото понятие „сигурност" в последните десетилетия на преден план, сега излиза изтичането на човешки капитал, който се равнява на милиарди долари, съобщи радио Дарик.

Първанов посочи, че изтичането на хора с потенциал се превръща в задържащ фактор за нашето развитие. В преглед на нашите международни ангажименти той потвърди стратегическите цели на страната ни, като отбеляза, че нито една държава не може да бъде сигурна в изолация, ако не се включи в политическата и икономическа мрежа на развитите страни.

В лекцията си Първанов отдели значително място на вътрешната сигурност, като припомни своята идея за въвеждане на смесен мажоритарен елемент в избирателната система. "Безнадеждно сме закъснели да разделим политиката от бизнеса", каза Първанов. Въвеждането на мажоритарен елемент ще бъде един от начините за връщане доверието на хората в политическата система, защото е стъпка към отделянето на политическата от икономическата власт.

Държавният глава определи финансирането на партиите като ключов въпрос, към който ще се връщаме многократно. Не може партии да декларират символични суми, изразходени в предизборната си кампания в даден град от порядъка на 200 лева, посочи Първанов.