В съответствие с нарастващите нужди от готови смеси в строителството, днес, "Гипс АД" откриха нов цех към завода във Видин, с което преминаха към „друго равнище като предприятие", окачестви на брифинг днес новата стъпка в развитието на компанията председателят на Управителния съвет Юлиан Петков.

До този момент основната  дейност на компанията се състоеше в добиване на суров гипсов камък, който се доставя до всички заводи у нас, без тези по Черноморието. Но от днес, с въвеждането на производствени мощности за приготовление на готови смеси на гипсова и циментова основа и на нови продукти, те преминават към друго ниво на производство.

Инвестирани са 4 млн.лв. за 2 нови инсталации едната, от които за първи път в България ще произвежда машинна гипсова мазилка.

По думите на Юлиан Петков, новите готови материали все повече се търсят в строителството поради по-високото си качество и поради фактът, че са по- лесни за употреба.

Пазарът ще определи основната посока, в която Гипс АД ще пласират продукцията си. До момента 95% от нея се реализира  на вътрешния пазар, а остналата част е главно за Румъния и Сърбия.

„Крайова е на 80 км , а София на 250", отбелязва недвусмислено Юлиан Петков, от което ясно проличават плановете за рязко увеличение на износа на продукция.

Дружеството е основано през 1965 г, като през 2005 год. е приватизирано. Основен акционер става „Гипс Инвест Ад". От тогава насам всяка година в развитие се инвестират суми между 3-4 млн. евро.

За миналата година нетната печалба е около 1.5 млн лв. , а за тази година се очакват поне 2 млн. лв.

До края на годината Гипс АД планират разширяване на производството със строителството на нова инсталация за пресяване и сушене на пясък. Засега дружеството е монополист в добива на гипс, като конкуренция откъм новия проект на Кнауф за производство на гипсокартон не се очаква, тъй като материалът няма толкова широка употреба.

Силно впечатление прави социалната политика на Гипс АД. Всеки служител на дружеството получава по 900 лв. "чисто" и има направена застраховка „Живот".