Намаленият добив на петрол с 13% от септември месец насам продължава да съкращава запасите от суровината на световните пазари, което кара повечето от играчите да очакват цени от и над 50 долара за барел до два месеца, пише Bloomberg.

Цените на Американския лек суров петрол с доставка през април в началото на европейската търговия са 46.3 долара за барел или повишение от 1.71%. Сорт Брент поскъпна с 0.22% до 44.95 USD.

Агенцията припомня, че на 15 март дванадесетте страни членки на Организацията на страните износителки на петрол ще се събират отново за да решават дали и с колко да бъдат намалени доставките на суровината.

Страните от ОПЕК имат силен стимул да предприемат подобна крачка заради комбинацията от спадащите цени на петрола и глобалната рецесия, което се очаква да намали постъпленията в хазните им с около 59% до 402 млрд. долара през тази година, според прогнозите на Министерството на енергетиката в САЩ.

От Международната агенция по енергетика(МАЕ) очакват търсенето на нефт да спадне за втора поредна година, което не се е случвало от началото на 80-те.

На този етап министрите на петрола и енергетиката от Венецуела, Алжир и Катар са заявили желанието си за намаляване на производството, докато Саудитска Арабия, най-големият производител на нефт в света не е изказала становище.

Очакванията за бързо поскъпване на суровината идват и от стоковия пазар, където цената на петрола се покачи за втори пореден ден достигайки 46.76 долара за барел. През изминалата седмица априлските фючърси нарасна с 1.7%, следвайки скок от 12% за предходните седем дни.

Броят на контрактите даващи право на инвеститорите за закупят петрол на цена от 50 долара преди 14 май е нараснал повече от 50% до общи 16 952 показват данните на Нюйоркската стокова борса.

Повишаването в цената на петрола ще спомогне големите компании като BP, Exxon Mobil и Shell, както и на цялата индустрия нуждаеща се от около 350 млрд долара на година за ра разработва нови петролни и газови находища.

Според 31 от запитаните 41 анализатори ОПЕК ще редуцира добива със сигурност, като 13 от тях смятат, че това ще стане с 500 хиляди до 1 милион барела дневно.