Увеличението на заплатата със 100 лв. чисто на човек, което искат работниците в текстилната фирма „Пирин-Текс Продакшън" означава за мен като работодател действителен разход, заедно с включените осигуровки и данък общ доход от около 182 лв. на човек.

Това заяви шефът на дружеството г-н Ролман по повод ефективните стачни действия в гоце делчевската компания.

Такъв разход дружеството е във финансова невъзможност да направи, като при изпълнение на тези искания, крайният резултатът би бил фалит на дружеството и то в най-кратки срокове, поясни Ролман.

По негови думи може да се договори компромисен вариант от увеличение в размер на 40 лв., от които 33.60 лв. са договорени при сключване на колективния трудов договор през юни тази година.

Ролман заяви, че за може да увеличи заплатите на работниците в диапазона между 6% до максимум 10%. По-високи от това ниво заплати не са икономически обосновани поради силната международна конкуренция, под чийто натиск се намира българския текстилен бранш.

Чуждата конкуренция ни принуждава при договарянето на цените с клиентите да изискваме умерено увеличение, което е в размер на 3-5 %, което от своя страна обуславя едно реално и напълно изпълнимо от нас увеличение на трудовите възнаграждения в размер максимум до 10%, поясни шефа на дружеството.

Системата за трудовите възнаграждения в дружеството позволява на всеки работник да препечели повече пари чрез по-високата си ефективност и производителност. Заплатите на работниците, при пълен работен месец са между 300-850 лв. бруто.

Без нарастване на общата фирмена производителност не може да става дума за по-високи трудови възнаграждения, каза още Ролман.

От компанията заяви, че средната работна заплата на работниците в дружеството е 470 лв. при средна такава в шивашкия бранш от 257 лв. За всеки отработен нощен час или част от него работникът получава допълнително трудово възнаграждение в размер на 0,50 лв, при установена ставка в Наредбата за организация и структура на работната заплата - 0.20 лв.