В следващите 2-3 години от членството на България в ЕС, се очаква плавно и леко покачване на цените на имотите у нас и намаляване нормата на капитализация или иначе казано, нормата на печалба. Това заяви на пресконференция днес Ели Монева, вицепрезидент на Националното сдружение за недвижими имоти(НСНИ).

В момента България е сред страните, които предлагат висока норма на капитализация, но ако се направи сравнение със страните, които се присъединиха при предишния етап от разширението на ЕС, ще се види, че там нормата на възвръщаемост е 6-7 % .

Ще пада спекулативната норма на печалба и няма как да бъде иначе, категорична е Монева. Строителната себестойност е европейска, не можем да избягаме от цените на строителните материали, цената на земята, на работната ръка.- те ще растат, значи и цените на недвижимите имоти ще растат.

Темпът на развитие на цените ще продължи, но не толкова бурно както през 2004 и 2005 г, когато ръстът в цените започна от 20%, мина през 80, а при някои сегменти от пазара достигна и 100%. Има още възможности и предпоставки цените на имотите у нас да растат, но вече ще бъде сегментирано и няма да се влияе от общия темп, заяви Орлин Владиков от НСНИ. 

Започва диференциация между старо и ново строителство, между качествено и строителство, което не отговаря на изискванията за топлоизолация, има недобра локация и недобра околна инфраструктура.

Определено ще има увеличение на цените на имотите, след като влезем в ЕС, потвърди и президентът на НСНИ Орлин Владиков, но в никакъв случай няма да се изравним с градове като Париж и Стокхолм. Има обаче атрактивни имоти, които вече се доближават сериозно до цените в Европа.

Един сегмент от пазара, при който ще се почувства основно поскъпването, това са офис площите. Оттук нататък, поне година - година и половина, цените им ще бележат сериозно развитие.

ЕС влече със себе си и европейската бюрокрация, която пък има нужда от офиси. От 3-4 години вече има големи компании  у нас, които развиват сериозен бизнес, очаква се броят им да се увеличи, а с тях и търсенето на офис площи от клас А.

Има и компании от средна категория, които имат нужда от офиси от по-ниска категория  -  клас Б.

9% са офис площите у нас. В другите балкански столици този сегмент заема не повече от 6-7 %  от общия пазарен дял на недвижимите имоти. У нас интереса към в тази посока все повече расте.

Заключението на експертите в бранша е, че през следващите 3 до 5 години, цените на недвижимите имоти у нас ще растат с тенденция към забавяне.