Почти всички държавни и общински такси у нас са незаконни, защото не са разходоориентирани, а са произволно определени. Това заяви на пресконференция в БТА Иван Груйкин, адвокат от Гражданска инициатива "Справедливост".

Той посочи, че такса смет на практика е имуществен данък, защото тя се събира на базата на данъчната оценка на имота, а не спрямо количеството изхвърлен боклук. На въпрос на Money.bg, как може да се измерва реално изхвърленото количество отпадъци от страна на хората и предприятията, Груйкин заяви, че решението трябва да бъде взето от столичната администрация, но примери за това има във Варшава и Цюрих.

От Гражданска инициатива "Справедливост" в момента оспорват 4-процентната такса за иск в съда пред петчленен състав на Върховния административен съд. Според представителите на сдружението чрез тази такса се възпрепятства упражняването на основно конституционно право, а именно гражданите да имат право да се обръщат към съда.

Според Гражданска инициатива "Справедливост" и редица други такси спъват развитието на бизнеса. Д-р Стойчо Кацаров, член на УС на сдружението даде за пример таксата за вписване на ООД - 160 лв., за АД - 460 лв. и за холдинг - 1700 лв. Според него и в трите случая се извършва една и съща дейност, а именно издава се един лист формат А4, времето за извършване на услугата е само в рамките на няколко минути, а се изисква необосновано голяма такса. За регистрирането на аптека на пример се изисква такса от 5000 лв., макар че реалната стойност на тази услуга е в рамките на 20-30 лева, каза още Кацаров.