Представеният днес проект е туининг сътрудничество между България, Италия и Полша, който е финансиран от ЕК по програма за предприсъединителна помощ на ЕС.

Проектът включва експерти от италиански и европейски институции, както и такива от младшият партньор по сътрудничеството - полският офис по обществените поръчки.

По време на целият проект в АОП ще работи постоянен съветник по туининг Стефано Качамани. 68 експерти от държави-членки ще работят 480-500 човекодни по време на краткосрочни мисии в България.

Работният план на проекта предвижда различни дейности, които са обединени около пет тематични компонента:

Компонент 1: Законодателство

В този компонент правни експерти ще оценят българското първично и вторично законодателство в областта на обществените поръчки и ще бъдат предоставени за евентуални допълнения правила за прилагане. По този панел ще бъде приложено правно обучение на персонала на АОП, както и ще бъдат разработени насоки и наръчници в областта на обществените поръчки, които ще бъдат разпространени сред публични и частни участници в процеса на възлагане на поръчки.

Компонент 2: Организация

По този компонент на АОП ще и бъдат предоставени стратегически съвети с цел оптимизиране на вътрешната структура, работните процедури и човешките ресурси. Освен това ще бъде подобрено и Бюрото за помощ към АОП, което подпомага с консултации участниците в обществените поръчки. Служителите на АОП ще участват и в учебни посещения в държавни-членки.

Компонент 3: Комуникация

В този панел ще бъде разработена и осъществена комуникационна стратегия, която да подпомогне разбирането на системата на обществените поръчки. Посредством медиен план насочен към участниците в процедурата, ще бъде популяризирана ролята на АОП. Ще се проведат и международни конференции в областта на обществените поръчки.

Компонент 4: Електронни обществени поръчки и интернет страница

Този компонент е насочен към изготвянето на план за действие за развитие на интернет-страницата на АОП и нейното превръщане в електронен портал, който да може да бъде основния източник на информация относно обществените поръчки в България. Експерти от държави-членки ще подпомогнат Дирекция "Електронна база данни" чрез предоставянето на технически съвети, обучения и стратегии за развитие.

Компонент 5: Обучение

След разработването на учебен план, който ще включва стратегии, учебни инструменти и материали, ще бъдат организирани обучения на участниците в процеса на възлагане на обществени поръчки и обучения за обучители. Една от целите на проекта е да се създаде и Център за обучение за обществените поръчки.