Април може да се окаже месецът, през който се отчита най-голямо поевтиняване на храните на едро. Трета седмица поред цените на почти всички плодове и зеленчуците се понижават. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се измерва от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) се понижи от 1,745 (на 16 април) до 1,721 на 23 април.

Най-много са поевтинели краставиците (със 75 стотинки, до 1,65 лв./кг), следват салатите (с 9 стотинки, до 0,37 лв./бр.) и доматите (с 8 стотинки, до 2,40 лв./кг). От зеленчуците са поевтинели още фасулът (с 4 стотинки, до 2,19 лв./кг), картофите (с 2 стотинки, до 0,55 лв./кг) и зелето (с 2 стотинки, до 0,65 лв./кг). Без промяна са се предлагали морковите (0,85 лв./кг). Поскъпнали са зрелият чесън (с 8 стотинки, до 4,63 лв./кг) и зелето (с 2 стотинки, до 0,65 лв./кг).

От плодовете на по-ниски цени са се продавали ябълките (поевтинели с 3 стотинки, до 0,98 лв./кг), а без промяна на стойностите са предлагани портокалите (1,02 лв./кг). Поскъпнали са бананите (с 6 стотинки, до 1,96 лв./кг) и лимоните (с 2 стотинки, до 1,45 лв./кг).

Повече артикули са поевтинели и при хранителните стоки: кренвиршите (с 8 стотинки, до 4,85 лв./кг), малотрайните колбаси (със 7 стотинки, до 4,76 лв./кг), каймата смес (с 5 стотинки, до 4,70 лв./кг), кравето сиренето (с 3 стотинки, до 3,57 лв./кг), яйцата (с 2 стотинки, до 0,19 лв./бр.), кашкавалът „Витоша" (с 1 стотинка, до 8,24 лв./кг).

Без промяна са предлагани брашното „тип 500" (0,68 лв./кг) и маслото 125 гр. (0,99 лв.).

От хранителните стоки са поскъпнали шпековият салам (с 5 стотинки, до 8,20 лв./кг) и маргаринът (с 1 стотинка, до 1,84 лв./500 гр).

През отминалата седмица най-евтино кашкавалът „Витоша" се е продавал в Бургас - 6,86 лв./кг, а най-скъпо в Ловеч 9,90 лв./кг. С най-ниски цени кравето сирене е било в Ловеч - 2,70 лв./кг, а най-скъпо се е предлагало в Бургас - 4,75 лв./кг. Цената на олиото е била най-ниска в Ловеч - по 1,83 лв./литъра, а най-скъпо мазната течност се е продавала в Благоевград- по 2,07 лв./литъра.