Варшава планира да предложи на Москва проект за нов газопровод, съобщава полският вестник Dziennik, цитиран от „Взгляд". По данни на полското издание, тръбата може да мине по сушата през територията на Естония, Латвия, Литва, Полша и Германия.

Кабинетът на министрите на Полша, оглавяван от Доналд Туск, вече е провел консултации с правителствата на Естония, Латвия и Литва и е получил съгласието им. Възможните участници в проекта са готови да заплатят част от стойността му.

Сухоземният маршрут ще струва почти два пъти по-малко от Nord Stream, който трябва да мине дъното на Балтийско море. Освен това тръбопроводът през Полша ще е и по-къс, макар полската медия да не посочва с колко точно. Не се дават и сведения за мощността на предполагаемия тръбопровод и обема на планираните инвестиции. Експертите ги оценяват на $4 млрд.

Маршрутът на възможния тръбопровод неслучайно заобикаля Украйна и Беларус. Той минава по територията на страни - членки на Европейския съюз, което дава гаранции, че няма да има самоволни повишения на транспортните тарифи или кражби по трасето.

По време на визитата си в Москва на 8 февруари, полският премиер ще изложи тези детайли пред руските си колеги, пише Dziennik.

Руските анализатори коментират, че в отказа на Москва няма съмнения. Въпросът е под каква форма ще бъде направен отказът. Проектът е „напълно нецелесъобразен за Русия, тъй като води до рязко увеличение броя на транзитните държави, които не са дружески настроени към Русия. Освен това стойността на газа за западноевропейските крайни потребители ще нарасне поради многото промеждутъчни страни".

Инициативата на Полша е разбираема. Варшава прави последни опити да запази положението си на основна транспортна артерия на руските енергоресурси в пътя им към Европа, за което привлича съюзници в Прибалтика.

Обаче Полша винаги е била ненадежден партньор за Русия - продължава Нодари Симония от Центъра за енергийни изследвания. Москва е търсила по-рано активно сътрудничество с Варшава в сектора, но поляците все са се отклонявали. Сега вече е очевидно, че газопроводите могат да се осъществят и без полско участие.

Строителството на Nord Stream вече е започнало, като в него са вложени големи инвестиции. Морският маршрут не е бил избран случайно - той заобикаля Полша и Естония, които постоянно са създавали трудности на Русия, а под тяхно влияние е пречила и Швеция.

Така че руските анализатори изтъкват, че макар и сухоземната алтернатива на Nord Stream да е по-къса, тя „ще излезе по-дълга на руската страна", тъй като руските енергийни доставки ще зависят от цяла група недружелюбно настроени държави.