Цената на суровия петрол надмина $143 за барел заради слабия долар, който направи вложенията в черното злато по-рентабилни и спекулациите, че евентуални санкции спрямо иранската ядрена програма могат да се отразят върху доставките от ОПЕК.

Президентът на ОПЕК Шахиб Келил заяви в събота, че цената на суровия петрол може да надмине $170 за барел заради натиска върху Иран да спре ядрената си програма и слабия долар.

Нефтът постигна най-голямото си увеличение за първите шест месеца от 1999 година насам, като основната причина за това е, че инвеститорите предпочетоха суровините пред акциите, търсейки сигурност заради кредитната криза, спада на пазара на имотите, покачващата се инфлация и слабия долар.

Лекият американски суров петрол с доставка през август покачи с $3.46 или 2.5% до $143.67 за барел тази сутрин, като в момента са търгува за около $142 за барел.

Сорт Брент с доставка през август покачи с $3.60 или 2.6% до $143.91, като в момента се търгува около $142.5 за барел.

Покачването се дължи и на опасенията от проблеми в Нигерия, както и на заплахите на Либия, че ще намали добива, но най-вече на опасенията за нова израелско - арабска война с неясен изход.

Цените на основните суровини постигат най-високия си ръст за първите шест месеца от 35 години насам.

През следващите шест месеца можем да очакваме началото на низходящия тренд, след като рекордните стойности на петрола медта и дузина други основни суровини неизбежно ще доведат повишаване на добивите и до свиване на консумацията - най-лошия кошмар на съвременното капиталистическо общество.

Индексът Reuters/Jefferies CRB, отчитащ пазарното поведение на 19 основни суровини се е покачил с 29% до 27 юни, което е най-висок половингодишен ръст за последните пет десетилетия. Днес след обяд индексът постигна ръст с още 0.6%.

Високите цени вече се отразяват върху потреблението, като в последните седмици се отчита спад на търсенето на бензин в САЩ и на злато в Индия, най-големият потребителски пазар на ценния метал, където покупките са се свили с близо 50% на годишна база.

Производителите пък планират увеличение на доставките на стомана в Китай и на пшеница в САЩ.

Въпреки това основните причини, породили бързия скок на суровините остават в сила.

Цената на долара спрямо еврото е ниска и през тази седмица ще се понижи още след като от ЕЦБ увеличат основните лихвени нива, като покачването може да не е еднократно с оглед на рекордната годишна инфлация от 4% отчетена през юни в еврозоната.

А банковия сектор все още не може да се възстанови от кризата започнала в САЩ преди близо година.