По-младият брат на стоманения милиардер Лакшми Митал, Прамод, е в преговори за продажба на Кремиковци АД на украинския милиардер Константин Жеваго. Възможността да се стигне до сделка е 90%. Цената все още не е ясна.

В интервю по БНТ Александър Томов, изпълнителен директор на предприятието, е казал, че преговорите са се водили в Лондон, а споразумението може да бъде подписано днес или утре.

Прамод Митал купи 71% от Кремиковци през 2005 по все още неизвестна цена чрез своята дубайска компания Global Steel Holdings. Непотвърдени данни от индийски медии посочват сумата $135 млн.

Компанията продаде 12%-ни облигации за €325 млн. с падеж 2013 г., за да заплати на българското правителство, да финансира капиталовите си разходи и да осигури оборотен капитал, пише агенция Bloomberg.

Рейтингът, който боновете на Кремиковци АД получава от Moody's, са 'Caa1', като перспективата им е понижена на негативна на 25 октомври, за да се отрази по-ниската от очакваното доходност на предприятието през 2007 г.

Загубите на Кремиковци за третото тримесечие на 2007 са 72 млн. лева. Прамод Митал обеща да инвестира $340 млн. за модернизация на завода и да отговори на европейските еконорми. Това не се е случило досега.

Заради неизпълнение на следприватизационни задължения, 71% от акциите на "Кремиковци" са блокирани.

Жеваго е само на 34 години. Украинецът е собственик на финансовата компания Finance and Credit и е близко лице на Олег Дерипаска, вторият по богатство човек в Русия - аргументирал се е Томов. Жеваго е първият официален милиардер в Украйна, депутат във Върховната рада от блока на Юлия Тимошенко.

Всеки месец Кремиковци плаща 110,000 лева глоби на държавата заради надвишени емисионни норми. Томов е посочил, че в завода, наел 8 000 души, инвестициите напълно са спрели през първите пет месеца на 2007 г.

Тогава кметът на София Бойко Борисов предложи заводът, замърсяващ Софийската котловина, да бъде закрит, а земята да бъде продадена на строителни предприемачи.

България притежава 25.3% в Кремиковци. Позицията на правителството е, че заводът е от жизнено значение за икономиката на България и не може да бъде затворен.

Кремиковци получава суровини от Бразилия и САЩ в линия с политиката на Global Steel. В миналото рудата за завода се е доставяла от Украйна и Русия на по-ниски цени.

По думите на Томов, досегашният собственик Прамод Митал засега няма да продава футболния клуб ЦСКА.

След като излезе новината, акциите на Кремиковци поскъпнаха с близо 20%.

Министърът на икономиката Петър Димитров е заявил, че държавата няма да създава проблеми за финализирането на сделката, пише „Дневник".

Според Томов, на инвестиционните планове на Митал е попречила глобалната банкова криза. Работниците в "Кремиковци" не трябва да се притесняват за бъдещето си, като при новия собственик условията за труд щели да бъдат по-добри.