"Правителството ще харчи рекордно много догодина", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Рекордно високи разходи на държавата и отказ от намаляване на чиновниците. Това са двете най-едри промени в първия бюджет на настоящия финансов министър Владислав Горанов, публикуван за обществено обсъждане в понеделник. Числата показват, че разходите на централния бюджет за първи път ще достигнат 21.5 млрд. лв., или 2 млрд. лв. над планираното за тази година. За да покрие разточителството си, държавата ще изземе през данъци повече от бизнеса и потребителите - около 1.5 млрд. лв.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„ГЕРБ с по-твърди избиратели от БСП", четем на първа страница на в. „24 часа"
Те гласуват сравнително постоянно за тази партия при различни типове избори
Макар и съпроводено с редица трудности, гласуването на местните избори в неделя показа удивителната устойчивост на българските избиратели. Гласували са около 52% от записаните в избирателните списъци, или над 3 милиона и 300 хил. избиратели. Това са хората, които системно подкрепят развитието на демократичния процес в страната - почти толкова гласуваха и на парламентарните избори през 2014 г., и на местния вот през 2011 г. Освен че не пропускат вотове, тези хора проявяват изключително постоянство в политическата си ориентация, подобно на наблюдаваното в западните демокрации.
В съответствие с демографски тендендии на ниска раждаемост и силна загуба на младо население, средната възраст на българския избирател е доста висока - 48 години.
Прочети още от в. „24 часа"

„Оманският фонд съди България заради КТБ", пише в. "Капитал Daily"
Оманският държавен инвестиционен фонд, който е акционер с 30% дял във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), заведе дело срещу България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, базиран във Вашингтон. Сумата на иска е тайна, но по информация на "Капитал" тя е малко над инвестираните преди шест години почти 200 млн. лв.Според ищеца това е стойността на причинени материални щети от отнемането на лиценза на КТБ, неравностойно третиране на инвеститора и лишаването му от...
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Бюджет 2016 - 5,3 млрд. лева нов дълг" е водещo заглавиe от в. "Труд"
Ден след първия тур на местните избори финансовото министерство публикува проекта за бюджет 2016. Според него догодина ще бъде поет нов дълг в размер до 5,3 млрд. лв. От тях до 3,9 млрд. лв. могат да бъдат взети по линия на споразумението за дилърство с четири банки, което беше сключено миналата годна. Парите ще са необходими за рефинансиране на стари задължения и за финансиране на бюджетния дефицит, мотивираха се от ведомството на Владислав Горанов. Таванът на държавният дълг обаче не трябва да превишава 26,6 млрд. лв., което е 30,1% от очаквания за 2016 г. БВП.
Прочети още от в. "Труд"

"Правителството иска още 202 млн. лв. за заплати на чиновниците" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Противно на заканите на премиера Бойко Борисов за оставки на министри, ако не свиват разходите, лошата финансова дисциплина на ведомствата през 2015 г. е на път да се превърне в закон. Кабинетът вчера предложи неочаквано щедра актуализация на бюджета, която предвижда извънредно завишаване на разходите на министерствата с близо 400 млн. лв. Половината от тях ще отидат за заплати. Шумно рекламираното преизпълнение на приходите не е успяло да компенсира тези и други извънредни харчове. Така вместо с намален дефицит до 2% от БВП България е на път да завърши 2015 г. с минус в хазната от 3.3%.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Повече пари за отбрана и пенсии", четем във в. "Стандарт"
600 млн. лв. се очаква да влязат в бюджета на страната през 2016 г. от отдаване на летище София на концесия. В момента процедурата по предоставяне на концесия на летището е на етап разработване и приемане на концесионни анализи. Това е записано в проекта на бюджет за 2016 г., който беше пуснат за обществено обсъждане. Догодина се предвижда държавата да похарчи 34,795 млрд. лв., което е само с 271 млн. лв. повече от ревизираните очаквания за разходите през настоящата година. Като най-голям ръст има при разходите за социални плащания и за отбрана. Сериозен акцент се поставя и върху увеличавате на парите за образование. По-малко обаче ще бъдат разходите, свързани с усвояване на парите от ЕС, тъй като тази година приключва разплащането на проектите по стария програмен период, което е съпроводено с големи разходи от страна на бюджета. Наред с това се предвижда сериозен ръст на приходите в хазната, които догодина ще нараснат с 1,345 млрд. лв. до 32,995 млрд. лв. За това допринасят както мерките за повишаване на приходите в хазната, така и предстоящото вдигане на акцизите за цигарите и горивата за отопление. В резултат бюджетният дефицит за 2016 г. се предвижда сериозно да бъде намален до 2% от БВП, при положение, че през пролетта се очакваше дупката в хазната догодина да бъде 2,5% от БВП.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Червените аут и от последните крепости" четем на първа страница във в. "Монитор"
БСП без мнозинство в нито една област, губи още на първи тур Видин и Търговище. Реформаторите бламираха човека на Радан за София. Добрич на балотаж, Ямбол и Монтана си избраха градоначалници на първи тур.
Точно 20 години след прословутата червена карта на България, размахана през 1995 година от тогавашния глас на БСП Клара Маринова, новата картина на местната власт в страната е почти без нито едно алено петънце.
Столетницата няма мнозинство в нито един от местните парламенти в областните центрове и губи безвъзвратно две от досегашните си общо 7 кметски позиции в основните градове на държавата. В останалите пет е на балотаж, но кандидатите на „Позитано" 20 във всички тях са с по-лоши резултати от конкурентите си. Това показват данните от близо 100% обработени протоколи на ЦИК. Те са категорични, че червените губят допълнително позиции след и без това скромните си резултати от предния местен вот през 2011 година. За сметка на това при първия си местен вот АБВ получава места в две трети от общинските съвети в областните градове.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Защо да е просто, като може да е сложно", пише в. "Сега"
очно в 19:00 часа секцията се затваря. Не че отвън чакат гласоподаватели - всички са минали поне 10-15 минути по-рано. Започва броенето. Освен петимата членове на СИК присъстваме и четирима наблюдатели. На повечето отдалеч им личи, че са дошли заради 20-те лева, платени им от партиите, и задачата им е само да вземат копие от протокола. Не се вълнуват много от изборния процес, искат просто да си тръгнат, преди да са спрели градския транспорт, защото никой не им е дал пари за такси. И е нормално да се притесняват - дамата до мен ми обяснява, че работи за около 350 лв. на месец и тези 20 лв. са й важни, за да може да оцелее.
Прочети още от в. "Сега"

"По 30 000 коли на ден минават през Владая" пише в. „Труд"
Всеки ден по около 30 000 коли пътуват между Перник и София през прохода Владая в двете посоки. Това показват данните от новата система на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) за автоматизирано броене на трафика, съобщи Мирослав Ценов от АПИ. На практика там би трябвало да има магистрала, докато сега почти целият път е с общо три ленти.
За сравнение - по Южната дъга на Околовръстното шосе, която е с три пъти повече ленти от Владая, минават по 25 000 коли на ден. В същото време по другия път за влизане в столицата от западна посока освен Владая - магистрала „Люлин", средният трафик е 15 000 коли на денонощие, показват данните. Аутобанът обаче се ползва предимно от камиони, на които е забранено да минават през Владая.
Прочети още от в. „Труд"

"Трудно се намират млади учени за 440 лв. заплата", четем във в. "Монитор"
Акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН:
Голяма част от българите нямат гражданското съзнание В новите учебници трябва да се заложи на националното чувство и хуманността Без Ботев и Вазов програмата неолеква, а оглупява Дългата ваканция е от времената, когато децата са участвали в селскостопанската работа
- Aкадемик Воденичаров, как ще коментирате резултатите от вота и избирателната активност?
- Притеснява ме това, че голяма част от българите нямат гражданското съзнание, че трябва да гласуват. Те не упражняват гражданските си права, което е тревожно. Това снемане на собствената отговорност от обществото не е положителна тенденция.
- Защо според вас хората нямат желание да гласуват?
- Не искам да се намесвам в политиката, но явно, че това, което политическите партии представят като програми и цели, не докосва нуждите на хората. И затова българите не са въвлечени в гласуването.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Вижте резултатите на ЦИК от изборите по области към 15 часа", пише в. „24 часа"
Тринадесет кмета в областните градове за избрани на първи тур, сочат данните от сайта на ЦИК към 15 часа - в София, Бургас, Варна, Благоевград, Велико Търново, Стара Загора, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Русе, Смолян, Ямбол. Информацията е по различен процент обработени протоколи от СИК в ОИК. Десет от кметовете, които имат над 50% от раз, са от ГЕРБ.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Три грешки доведоха до перфектната буря", пише в. "Стандарт"
- Проф. Константинов, случващото се в зала "Арена Армеец" звучи все по-тревожно и, честно казано, може да се определи с думата "безобразие".
- Съгласен съм, безобразие е! Но нека да е ясно, че то е предизвестено. От месец повтарям, че ще стане страшно.
- И стана. Защо?
- По три причини. Първата е една идиотска поправка в Изборния кодекс, направена в 12 без 5 в началото на миналата година. Ясно е кой беше тогава на власт. Промяната мина, без да я забележат експертите, защото никой нищо не ги пита. Нещата се свеждат до това, че съставът на столичната общинска комисия беше намален от 41 членове, което е нормално за такава суперкомисия, на 19. За сравнение комисията във Варна е от 17 човека, а секциите са 350. Софийската има 1500 секции. Четири-пет пъти по-голямо натоварване имат членовете на софийската комисия, които изтрещяха от преумора. Пита се кой идиот намали състава на столичната комисия?!
Прочети още от в. "Стандарт"