"Предпочитам немският парламент да гласува за договорената финансова помощ за Гърция тази седмица", заяви на специална пресконференция немският фин.министър Шойбле. Според него, все още не е насрочена дата за гласуването в Бундестага (на одобрените от Еврогрупата в ранни зори 34.4 млрд.евро за Гърция до края на годината). По-рано днес немски законодатели обаче съобщиха, че гласуването на помощта за Атина ще стане факт в Бундестага този четвъртък (29.11.12г.). Този вот е необходимо условие за окончателното отпускане на свежата финансова помощ за Гърция.

Шойбле също така посочи, че "остава да се види успехът на договорената програма за "обратно изкупуване" на гръцкия дълг", като той е относително уверен, че тази програма ще сработи. Според него е подходящо да се даде печалбата от гръцките дългови книжа притежавани по SMP програмата на ЕЦБ на гръцката страна, като част от мерките за облекчаване на огромната гръцка дългова тежест.

Шойбле подчерта, че постигнатото споразумение дава на Гърция шанс да се върне по пътя на растежа, като той смята, че Атина може да постигне първичен бюджетен излишък (без да се включват разходите по обслужване на гръцкия дълг) още през 2014г.

Немският фин.министър отново подчерта, че евентуално отписване/обезценка (haircut) на гръцкия дълг от страна на европейския официален сектор би нарушил германските закони.

Немският депутат Норберт Бартл (бюджетен говорител на двете десни управляващи партии в Германия - CDU и CSU) заяви, че немският парламент (бундестаг) се надява финансовия министър Шойбле и представителите на мисията на Тройката (ЕК, ЕЦБ и МВФ) да присъстват по време на дискусията преди вота за финансовата помощ за Гърция, тъй като се очаква да има питания към тях от страна на немските депутати.

"Ние планираме задълбочена дискусия по темата на утрешното заседание на Бюджетна комисия в парламента", заяви Бартл, който е и член на партията на немския канцлер Меркел. Той посочи, че е бил "облекчен", че има постигнато споразумение. Според Бартл, „няма да има повече дискусии относно повишение на размера на Европейския временен спасителен фонд (EFSF фонда), тъй като сега това вече не е на масата на преговорите". "Няма да има увеличение на програмата", посочи той.

И според немският фин.министър Шойбле няма необходимост от допълнително финансиране на Гърция относно програмата за "обратно изкупуване" на гръцки дългови книжа от вторичния дългов пазар.

Бел.р. От където тогава ще се вземат средствата за т.н. "обратно изкупуване" на гръцкия дълг от страна на гръцките власти?

Шойбле даде преди малко отговор на този въпрос като посочи, че програмата за обратно изкупуване на гръцкия дълг ще бъде финансира посредством настоящата спасителна програма (т.е. няма да бъде отпускана допълнителна финансова помощ) и чрез средства от емитирани от гръцка страна краткосрочни дългови книжа. Той също така очаква общата печалба на ЕЦБ (от закупените по нейната бивша SMP програма гръцки държавни облигации) да бъде за 10 млрд.евро до 2030г., като делът на Германия ще бъде 27% от цялата сума - печалба, която да се преотстъпи на гръцките власти.

Немският фин.министър също така "изчисли", че дефицитът в немския бюджет от решението за понижение на лихвите по заемите отпуснати на Гърция ще бъде в размер на около 130 млн.евро. Шойбле отбеляза, че на снощната среща в Брюксел не е било обсъждано подобно дългово облекчение по спасителните програми за Португалия и Ирландия.

Шойбле "намекна", че юридическите пречки според законите на Германия за т.н. отписване/hairut на гръцкия дълг може и да отпаднат в случай, че Гърция успее да постигне значителен т.н. "първичен бюджетен излишък" (към 4.5% от БВП през 2016г.?).

Това е първият сигнал от немска страна, че по-късно на даден етап може да се обмисли и обезценка на гръцкия дълг притежаван от европейския официален сектор, но че може да се мисли за това чак след парламентарните изброи в Германия планирани за есента на следващата година.