Основната цел на структурите на МЗГ през 2007 г. е максималното усвояване на всички предвидени средства за България през първата година от присъединяването ни към ЕС. Затова очакваме много висока активност от ваша страна, за да се случи това.

С тези думи се обърна зам.-министърът на земеделието и горите Бюрхан Абазов към земеделските производители от 6 области на Югоизточна България по време на семинар в гр. Бургас на тема: "Приоритетите и основните задачи на МЗГ по въвеждане на Общата селскостопанска политика на ЕС през 2007 г.".

Очакваме към октомври т.г. реално да се получат първите пари по европейските фондове за българското земеделие, каза още зам.-министър Абазов. Той припомни извършеното от МЗГ, за да могат средствата да стигнат до земеделските стопани. Изградена е Разплащателната агенция (РА), създадена е структурата й, оборудвана е с техника, назначени и обучени са хората, които работят в нея, изградени са комуникациите. Акредитацията на РА е вече факт и има голяма яснота към днешна дата какви пари ще се получават, кой и как ще ги получава и в какви срокове ще се подават заявленията, посочи зам.-министър Абазов. Заделен е значителен финансов ресурс, за да станат селата любимо, предпочитано и удобно място за живеене и бизнес и да спре процесът на отлив на млади хора от българското село и българското земеделие. 

По думите му европейската схема за директно подпомагане е "опростена" и не търси собственика на земята, а този, който я обработва - оре, сее и произвежда селскостопанска продукция и това е основният принцип, залегнал в правилата на подпомагане, изготвени от РА.

Фермерите няма да дължат данъци по предоставените им европейски средства, уточни директорът на Главна дирекция "Земеделие и гори" към МЗГ Георги Тошев и допълни, че за по голямо удобство те ще могат да упълномощават служителите в ОДЗГ да изпращат заявленията им, които ще се събират от РА от 1 март до 15 май.

Той информира и кметовете, присъстващи на семинара, че на вчерашното заседание на Националното сдружение на общините в Р България е била представена за разглеждане схемата за подпомагане на общинските мери и пасища. Основната цел ще бъде чрез предоставяне на пасища за животните фермерите да могат да бъдат реално подпомагани. От 38 млн. дка площ, която е предвидена за подпомагане, 6 млн. дка са ливади и пасища, уточни зам.-министър Бюрхан Абазов, като за тях се предвиждат близо 60 млн. лева, което е един огромен ресурс за общините в България.