Президентът на Парагвай Фернандо Луго в навечерието на официалното си встъпване в длъжност днес в Асунсион се отказа от работната си заплата и призова другите политици да сторят същото. Информацията е на руския вестник „Взгляд"; днес голям материал на новия латиноамерикански лидер посвети и агенция Блумбърг.

„Аз се отказвам от заплатата на президент, не ми трябват тези пари, които принадлежат на най-унизените и бедните", заявил е Луго по южноамериканската телевизия Telesur. Държавният глава в Парагвай взема заплата от около $4 хил. месечно. Това е пет пъти по-малко от директора на парагвайските ВЕЦ на границата с Бразилия. Президентът на Чили Мишел Бачелет получава почти $14 хил. на месеца, Уго Чавес $8,5 хил., Фидел Кастро - еквивалентът на 30 долара.

Новият парагвайски държавен глава е бивш католически епископ, привърженик на „теологията на освобождението", настояваща за по-голяма политическа активност на вярващите.

Той е отказал да се премести да живее в президентския дворец и остава да живее в своето малко жилище на покрайнините на столицата. Той е обещал да се появи на церемонията по встъпването си в длъжност в сив костюм, традиционна парагвайска риза, без вратовръзка и в сандали. Ролята на първа дама ще заеме родната му сестра Мерседес.

За тържеството в Асунсион са пристигнали много известни политици от Южна Америка, испанският престолонаследник, президентът на Тайван. Парагвай е единствената страна в региона, която поддържа дипломатически връзки с китайския „сепаратистки" остров. За безопасността ще се грижат 4 хил. полицаи.

С победата (с 41% от гласовете и шест конкуренти) на Фернандо Луго на изборите през април приключи 61 годишният период, в който страната се управляваше от партията „Колорадо". Родителите на Луго са били няколко години в затвора по време на диктатурата на Алфредо Стреснер (1954-1989). Луго с разрешение на римския папа се отказва от църковния си сан в края на 2006 г., за да се заеме с политика. Кандидатурата му е издигната от ляво - центристката партия „Патриотичен алианс за промени". Абсолютното мнозинство от електората му съставляват бедняци.

57 - годишният Луго нарича себе си „центрист", но за повечето анализатори той е привърженик на курса на „социализма на XXI век", провеждан във Венецуела, Боливия и Еквадор. Той вече заяви, че възнамерява да приключи с военното присъствие на САЩ в страната си.

Новият Парагвайски лидер ще трябва да решава на първо място социални проблеми: според МВФ почти 36% от 6.1 млн. парагвайски граждани живеят под границата на бедността, всеки трети е без работа, 80% от селскостопанските земи се намират в ръцете на 2% от населението.

Луго обещава да преразпредели част от богатството на страната към коренните жители и бедните, както и да преговаря за цените на енергията за съседните Бразилия и Аржентина, създавана в два от най-големите ВЕЦ в света Итаипу и Якурета. Договорите за доставка на електричество са сключвани при диктатурата през 1970те и носят на Парагвай $680 млн. годишно. През април Луго определи договорите като несправедливи.

Икономист на Standard & Poor's в Буенос Айрес коментира, че новият президент трябва да намери баланс между благоразумна икономическа политика и посрещане очакванията на хората, които са го подкрепили за президент.

Луго ще окаже доверие на финансовия министър от предния режим Дионисио Борда. Парагвай разполага с БВП в размер на $11 млрд., бюджетен излишък 0.5% от БВП и очаквания за над 5% икономически растеж през тази година. След избирането на Луго, местната валута - гуарани - поскъпна с 7.4% спрямо долара.

Но всеки месец 5,000 жители на Парагвай емигрират от страната в търсене на по-добър живот.

Парагвай е най-големият производител на марихуана в Южна Америка и главен транзитен маршрут за кокаина на Андите.