Южноамериканският автомобилостроител Хюндай заяви за по-нататъшен спад в печалбите поради слаби продажби и протестни акции на работниците си, информира BBC.

Шестата по размер автомобилна компания в света заяви, че нетните й печалби са паднали до 307.4 млрд. вона ($329 млн.) в трите месеца до края на март. Предходната година за същия период бяха спечелени 342.39 млрд. вона.

От компанията са казали, че по-високата цена на суровините и продължаващото засилване на южнокорейската валута е породило фирмените проблеми.

Освен това репутацията на мениджмънта на Hyundai бе много сериозно подкопана, след като председателят на корпорацията Чунг Монг-ку бе вкаран в затвора заради злоупотреби.

Чунг бе осъден на три години затвор през февруари, след като бе установено, че е формирал тъмен фонд с много милиони активи в него, за да заплаща услугите на политици и лобисти.

Продажбите на Hyundai са паднали с 2.6% за първото тримесечие, макар че фирмата е заявила очакванията си за подобряване на показателите в края на годината благодарение на по-високо търсене в страната.

Недоволни от заплащането, работниците на Hyundai с протестите си на няколко пъти спираха производствения процес.