Руските и българските атомни енергетици се договориха за възможността да бъде доставено неизползвано оборудване от АЕЦ "Белене" за 4-ти енергоблок на Калининската АЕЦ(област Твер), съобщи днес пресслужбата на Росенергоатом, който експлоатира всичките 10 руски АЕЦ, цитиран от РИА Новости.

Това споразумение е било постигнато в хода на работното посещение в България на президента на "Атомстройекспорт" Сергей Шматко и шефът на Росенергоатом Сергей Обозов между 14 и 16 февруари.

"Това беше първата визита на такова сериозно ниво, където водихме преговори с ключови хора, от които зависи възможността да се продаде оборудването за Калининската АЕЦ", е казал Обозов.

"Ние съгласувахме възможността за доставка точно и навреме, за да не строим големи складове в Калининските АЕЦ. Наши специалисти биха могли да извозят постепенно оборудването до площадката, но разбира се, след като сделката се финализира и ние платим за нея. В момента съм дал всички указания да се отработят правните въпроси по схемата за покупка и разработка на тръжната документация", заявил Обозов.

Шефът на компанията декларирал, че оборудването в България се намира в прекрасно състояние.

Става дума за корпус на реактор на АЕЦ, който е неподходящ за бъдещата българска атомна електроцентрала, но е идеален за строителството на 4-ти енергоблок на руската АЕЦ.