Влошаващите се прогнози за растежа в САЩ чертаят истински предизвикателства пред растящите европейски пазари, които винаги са били жадни за капитали. Най- несигурна е картината за страните с по-сериозни икономически дисбаланси като Естония, Латвия и Исландия, коментират от рейтинговата агенция Standard & Poor's.

Забавянето ще се отрази главно в този регион поради намаляване на притока на капитали.

„Очакваме най-големи поражения от кредитната криза там, където привлечените капитали в частният сектор са най-много", анализират от агенцията.

Латвия, Исландия, Естония и Казахстан са страните, при които се проявиха първите симптоми на забавяне през 2008 год. наред с още няколко страни в топ 10 на Индекса за циклична уязвимост на S&P's.

Индексът измерва относителната уязвимост на 18 страни извън Еврозоната, оценени с рейтинг 'A+' и по-нисък от този в следствие на продължилата финансова криза на ипотечните пазари в САЩ.

Рейтингите на Латвия, Исландия и Естония в момента са в отрицателни краски, като по същият път върви и Казахстан, чиито рейтинг пък беше понижен съвсем наскоро.

Забавянето на щатската икономика може толкова да ограничи апетита към рискови експозиции, че в последствие централните банки на тези европейски страни, в частност Унгария и Турция, да бъдат принудени да затегнат монетарната си политика, което би било в ущърб на естествената им склонност да стимулират слабото вътрешно търсене.

Рейтинговата агенция посочва, че няколко икономики в региона са показали нарастваща зависимост от притока на преки чуждестранни инвестиции, чрез които успяват да финансират огромните си дефицити по текуща сметка. Между тях са Грузия, България, Черна гора и в по-малка степен Турция и Украйна.