От гледна точка на Комисията, доброволните ангажименти за пазене на непушачите досега не са донесли необходимия резултат. В своят документ Еврокомисията разглежда възможността да забрани със закон с цел опазване здравето на работещите пушенето на работното място и във всички видове заведения за хранене и пиене.
Шефът на Комисията по околната среда в Европейския парламент Карл - Хайнц Флоренц е казал: „Ако ние в Германия не можем да се разберем какво искаме, Европа ще ни го предпише. Но това няма да е най-доброто решение". Според Флоренц пасивното пушене в затворени пространства вреди на здравето повече от смога по улиците.
От Европейската Комисия са установили, че т.нар. пасивно пушене причинява високи икономически разходи и вреди на здравето: „Пушач, който живее с непушач, има с 25% до 30% по-висок риск да се разболее от сърдечна болест".
В ЕС, според документа за Комисията, от пасивно пушене годишно почиват 79,000 души. Само в ресторантския сектор 329 души умират от вдишване на тютюневия дим. Затова решението да се разреши пушенето само там, където храна не се сервира, според авторите на доклада не е много успешно: изложените на най-голям риск работещи ще продължат да гълтат дима, а при това гостите няма да бъдат опазени от дима.
Формите на уреждане на защита на пасивните пушачи в различните страни на ЕС се осъществява по много различен начин. В Шотландия и Ирландия забраната за тютюнопушене в обществени заведения е пълна и се спазва стриктно. За разлика от тях, в Малта и Швеция има специални зони за пушачи.
Отделните федерални републики във ФРГ не могат да се споразумеят за характера на общата регулация. Например министърът на здравеопазването на Бавария е казал, че преди лятната почивка баварският Ландтаг ще изготви обширен закон а опазване на непушачите, според който пушенето ще е забранено както във всички обществени сгради, така и в ресторанти, превозни средства, спортни съоръжения и образователни институти.
Според Евробарометър, 86% от населението на страните на ЕС е за създаване на свободни от пушене зони на работното място. 77% от допитаните са срещу пушенето в ресторантите.