Компаниите и правителствата от развиващите се страни привлякоха през първите десет дни на 2012 г. рекордни суми за сметка на емитирани облигации - 29,2 млрд. долара. Сред тях се отличиха Малайзия, Бразилия, Мексико и Филипините, съобщава Bloomberg.

Най-големият емитент от началото на годината е малайзийската корпорация PLUS, занимаваща се със строителство и управление на автомобилни пътища. Тя пласира облигации за почти 10 млрд. долара.

Правителството на Индонезия продаде 30 годишни книжа за 1,75 млрд. долара, като търсенето превиши предлагането два пъти.

Една от причините з а нарасналия интерес към търсенето на ценни книжа от развиващите се страни е съкращаването на спреда по средните лихвени ставки и доходността спрямо американските държавни облигации. Сега той е 379 базови пункта (3,79 процентни пункта), докато през октомври 2011 г. показателят бе 443 базови пункта.

Според прогнозите на Международния валутен фонд, БВП на развиващите се страни ще се увеличи през 2012 г. с 6,1 на сто, докато за еврозоната, например, се очаква ръст не по-голям от 1 на сто.