Комисията по монетарна политика на Английската банка днес най-вероятно ще остави без изменение основния лихвен процент на Острова, считат икономическите редактори на BBC. Но ако банкерите днес действително не пипнат лихвата, то те могат да сторят това доста скоро, още в началото на май, когато ще излязат новите данни за инфлацията.

От миналото лято насам централната банка вдига лихвите три пъти - през август, ноември и януари. По този начин тя искаше да отговори на засилващата се инфлация във Великобритания, доближаваща се на моменти до 3%. Данните за продажбите на дребно през март показаха най-бърз ръст от две години насам и следвайки логиката на предходните решения, може да се очаква финансово затягане в най-скоро време.

Все пак по мнение на повечето анализатори, лихвата ще бъде повишена с 0,25 базови пункта до 5.50% през май. Очаква се лихвите да започнат бавно да се понижават през 2008.

Минутите (подробна информация от заседанията) са показали, че през март Комитетът е гласувал с 8 срещу един глас да не се променя лихвата.

Единият глас „за" се е аргументирал с резките промени на световните пазари на акции, които застрашават глобалната икономика с по-сериозна криза. И макар засега да е настъпило известно успокоение, Мервин Кинг, управителят на Bank of England, счита че подобна нестабилност може отново да се прояви; притесненията му са свързани главно с икономиката на САЩ.

Съществена причина да не се променя лихвата даде и известен спад на инфлацията - от 3% през декември до 2.7% през януари и след това все пак 2.8% през февруари - стойност доста над целевата. И тъй като членовете на Комитета се придържат към „правилото на глухия", т.е. при инфлационни рискове вдигат лихвата почти автоматично, то те най-вероятно ще реагират, но не днес, а през другия месец.

Инфлацията обаче може да е скрита в данни като увеличените обеми продажби на дребно през март, намалялата склонност към спестяване на англичаните, не на последно място поскъпването на недвижимите имоти, което за 2006 е ударило 10%.

Анализатор за Financial Times коментира политиката на Bank of England по следния начин: тази централна банка много обича да държи пазара в неведение за своите решения. Докато другите банки подготвят постепенно почвата за едно или друго свое действие, то BoE изглежда се радва на ефекта на изненадата. Такива са били решенията за вдигане на основната лихва през август и януари. Сега шансовете за промяна на лихвата се оценяват на 40%.

Обаче има нещо много важно - посочва анализаторът. Ефектът от действието на банката се претворява в решения на инвеститорите, т.е. той на първо място е психологически. А психологическият ефект от изненадващото решение е най-силен. Затова BoE постъпва може би по-разумно от Бернанке от Фед, който се стреми да е открит, или от Трише, който месец предварително подготвя пазара с кодовата думичка „бдителност". Подобна прозрачност не може да спре силните пазарни транзакции „на гърба" на всеки нов блок информация.

BoE е достигнала нивото от 5.25%, на което Федералният резерв на САЩ спря миналата година. Пълните ефекти на това превантивно затягане най-вероятно още не са се проявили. А повишаването на лихвите може да оскъпи паунда, който при $1.98 изглежда надценен.

Спекулативният интерес от хедж фондовете прави много трудно предвиждането на реакцията на валутния пазар. Да вземем например решението на централната банка на Австралия да остави лихвата си без промяна. Шансът за вдигане на лихвата се оценяваше на 50%. Като първо следствие австралийският долар се разпродаде. Но „австралиецът" през изминалата година поскъпна с 16% спрямо щатския долар. Спекулантите харесваха високата му възвръщаемост, особено ако можеха да финансират инвестициите си в азиатски долари посредством теглене на заеми в йени на смехотворни лихви. Те видяха в разпродажбата възможност за покупка. И в рамките на часове австралийският долар се търгуваше с 0.7% по-високо спрямо йената отколкото преди излизането на информацията за задържане на лихвата. И така - каквото и да реши централната банка на Великобритания, реакцията на пазара едва ли е по-предсказуема отколкото самото решение.

Допълнение: Bank of England днес остави лихвите без промяна на 5.25%.