На 27 и 28 май София ще бъде домакин на среща на всички сдружения, участващи в социалния проект „50 Fit", насочен към реинтеграция на възрастни трайно безработни лица. Обединяваща организации от цяла Европа (Испания, Франция, Германия, Полша и България), програмата „50 Fit"насърчава заетостта, подобряване здравното състояние и профилактика на заболяванията на възрастните дългосрочно безработни лица и им помага да намерят възможности за работа.

Психологическата  подкрепа и повишаването на  самочувствието, наред с останалите, са ключови аспекти в процеса на реинтеграция.

В България (според данни на Евростат) през март равнището на безработицата се е повишило от 9,7% на 11,4%. Днес много хора обмислят да търсят работа в чужбина. Предпочитани дестинации като Гърция или Испания се променят в посока Великобритания, Германия или САЩ. На практика през 2011 г. живеещите  в чужбина са върнали 1,280 млн. евро на семействата си в България.

Целта на европейския проект „50 Fit" е да подкрепя безработните в намирането на възможности тук. Ето защо, след обсъждане и изучаване на някои практики, документи и стратегии за намаляване на безработицата сред по-възрастните хора, и след провеждане на срещи и дискусии със заинтересованите страни на националния трудов пазар, програмата „50 Fit" създаде мултидисциплинарен подход, който намери израз в модула „Аз мога да се променя и мога да го направя".

В тази програма участваха и също висококвалифицирани хора (тъй като безработицата може да засегне всеки, независимо от неговата степен на образование). През шестте месеца на мултидисциплинарния курс на обучение тези хора засилиха своята квалификация.

Срещата в София ще даде отлична възможност на сдруженията да обсъдят своя опит. Председателят на REIN-мрежата Дитер Шулце ще бъде един от участниците. Срещата ще има за задача също така да изготви план за Международната конференция „50 Fit", която ще се проведе през септември следващата година в Брюксел.

Проектът "50 Fit"

Проектът е разработен като многостранен проект по „Грюндвиг" в рамките на програмата „Учене през целия живот". Неговата цел е да разработи насоки, методи и препоръки как за интегриране на здравеопзването и превенцията на болестите в реинтеграционни програми със специален фокус върху възрастни трайно безработни. „50 Fit"стартира през октомври 2009 г. и включва Praxis GmbH и Arbeit und Bildung от Марбург (Германия) или „Европартньори 2000" от София (България).

Мрежата REIN

Мрежата съществува от повече от 18 години. Сред партньорите й са сдружения, неправителствени и нестопански организации, синдикати и предприятия от различни европейски страни, чиито основна грижа е реинтеграцията на хора в неравностойно положение на трудовия пазар.