Румънският министър на околната среда Атила Короди съобщи, че до 2015 год. страната трябва да инвестира 2.7 млрд. евро за генерирането на обновляема енергия, за да може да бъде изпълнена енергийната стратегия на ЕС.

Атила Короди подчерта, че повече от две трети, тоест около 2 млрд. евро, трябва да бъдат вложени под формата на директни инвестиции.

От друга страна обаче, от 2003 год. насам, 300 млн. евро са вече инвестирани.

Министърът отбеляза, че според проучвания, в Румъния могат да бъдат изградени съоръжения за вятърна енергия с общ капацитет от порядъка на 14 000 МВт. Те ще могат да генерират около 23 000 GWh електроенергия.

Слънчевата енергия, която се акумулира годишно, е 1,100 kWh/m2. Короди допълни, че ако страната успее да използва слънчевия си потенциал, ще има достатъчно енергия за нуждите от топла вода на 50 % от домакинствата и 15 % от енергията за отоплявяне.

Хидроенергийният потенциал на по-големите румънски реки е 40,000 GWh.

Геотермичната енергия, която страната притежава в момента, се равнява на около 167 000 тона петрол.

В заключение, министърът подчерта, че 65 % от неконвенционалните източници на енергия, с които страната разполага идват от биомаса, докато останалите 35 % са вятърна, слънчева, хидро и други видове енергия.