Ефективното водене на война през XXI век е невъзможно без широко използване на роботи - пише автор на руската РБК. Тази седмица стана ясно, че американските въоръжени  сили с сключили контракт с компанията iRobot, съгласно който армията на САЩ ще получи около 3 хиляди робота от системата BackPot на стойност почти $286 млн. Повечето роботи са предназначени за разузнавателни операции и разминиране.

101 машини ще влязат във въоръжение след броени дни. Досега САЩ имаха общо 1200 бойни робота. Сключеният контракт означава, че във военното дело е настъпила нова епоха. До 2015 г. една трета от армейските автомобили ще са машини, на които не е нужен водач.

По-рано роботите дадоха добри резултати по време на военните действия на територията на бивша Югославия, в Ирак и Афганистан. „По време на войните в Босна и Хърватия американците използваха с разрешението на ООН безпилотни самолети за мониторинг" - обяснява бивш сръбски офицер от спецслужбите, сега шеф на консултантска компания. Заради мандата на ООН сърбите не са можели да ги свалят. А тези безпилотни самолети са правели много ефективно разузнаване „в интересите на хърватите и мюсюлманите, на които американците оперативно подаваха информация".

Малко по-късно по време на военните действия в Косово и бомбардировките на Югославия от силите на НАТО интензивността на полетите на безпилотните разузнавателни самолети значително нарасна. Те са се занимавали вече не само с разузнаване, а и са насочвали американските ракети към целите им. Самолетите роботи вече не са били неприкосновени и няколко броя са били свалени. Но използването на роботи е дало голямото предимство на противниците на сърбите.

Американските безпилотни самолети разузнавачи Dark Star и Global Hawk са страшно оръжие. Невидими за радарите, те са в състояние детайлно да сканират позициите на противника - и нещо повече. В Афганистан сега се използват нови модели на авиационни роботи, които сами са в състояние да поразяват целите си. Такъв например е минисамолетът Predator.

Бойните работи могат и да пълзят. През лятото на 2007 в Ирак бяха изпитани в бойни условия три самоходни машини Swords на компанията Foster-Miller. Самоходката с дистанционно управление е снабдена с картечница и е предназначена за патрулиране.

Използването на машини роботи позволява значително да се намалят загубите сред личния състав. При това те струват няколко пъти по-малко, отколкото традиционните самолети и танкове. Военните в САЩ искат в близко време да увеличат финансирането на производството на бойни машини.

Русия много сериозно изостава от своя вероятен противник САЩ в областта на използването на военна робототехника - казва ръководителят на службата за стратегическо планиране на Асоциацията на крайграничното сътрудничество. Налице е и количествено, и качествено изоставане. Руският безпилотен разузнавач „Пчела" отстъпва по много показатели както на американските, така и на френските и израелските аналози.

Това изоставане било следствие на стратегическа грешка, допусната още по съветско време. Значението на военната роботика е било недооценено и работите в тази насока не са били достатъчно. Парадоксът е, че сега ниската себестойност на бойните роботи е причината, поради която в Русия не се обръща внимание на проблема. Производство на обикновени танкове, самолети и ракети носи повече печалби на военните заводи и за военни роботи просто няма кой да лобира. Роботите не изискват огромни капиталовложения, но и не обещават огромни печалби. Обаче сега Русия няма толкова човешки ресурс, колкото в предните войни и с живота на войници и офицери няма да може да компенсира техническото си изоставане.