Китай и Русия са подписали договор на стойност $1 млрд. за построяването на завод за обогатяване на ядрено гориво и първоначална доставка на уран. Днес новият руски президент Дмитрий Медведев бе на официално посещение в Китай, където се срещна с китайския си колега Ху Джинтао.

Сделката засилва ролята на Русия като основен доставчик на оборудване за ядрената енергетика на Китай. Според подписаният днес договор руската страна се задължава да построи предприятие за обогатяване на ядреното гориво за сумата от $500 млн., както и да достави ураново гориво също на стойност $500 млн.

„Това е доста добро продължение на работата ни с Китай", коментирал е шефът на Росатом Сергей Кириенко пред Ройтерс.

Русия разглежда китайският пазар като стратегически важен за разработването на ядрената енергия за мирни цели, след като Пекин не спира да строи нови мощности нужни за захранване на бързо развиващата се икономика.    

По-рано тази година, Руска компания приключи работата по инсталирането на два нови 1000-мегаватови ядрени реактора за АЕЦ-Тианван южно от Шанхай. Китай планира да построи общо 40 АЕЦ до 2020 г., като така атомната енергия ще представлява 6% от общата добита в страната такава.

През 2006 г. руска компания завърши поредната атомна електроцентрала на китайския източен бряг, но този път на север от космополитния град Шанхай. Останалите АЕЦ в азиатската страна са базирани на френски, канадски и китайски технологии. През миналата година пък Westinghouse Electric сключи сделка с правителството за доставка на първите 4 американски ядрени реактора.