Държавната Дума, или долната камара на руския парламент, одобри проекта на закона за „стратегическите индустрии" с 355 срещу три гласа, трима въздържали се, предадоха руските медии. Стратегическите индустрии на Русия включват сектори като енергетика и отбранителна промишленост, космическия сектор, металургия, риболов, медии.

След две години дебати руският парламент уреди правилата за чуждестранни инвестиции в 42 отрасли и така установи правата за достъп на чужди компании до местния пазар, коментира Bloomberg. Заради нарастващата държавна намеса в икономиката на Русия, чуждестранните инвеститори търсеха яснота каква според правителството е приемливата форма на инвестиции.

„Най-важното сега е, че знаем правилата на играта" - коментират от Американската търговска камара в Москва. „Написано е. За това пледирахме. Режимът е разрешаващ, не забраняващ".

Според законопроекта, който днес премина през решаващото второ четене, забранено е на чуждестранни компании, правителства и институции, включително Международната финансова корпорация на Световната банка, да контролират компания от индустрия, включена в стратегическия списък без специалното разрешение на премиер министъра.

Не-държавните инвеститори трябва да получат разрешение от специална комисия оглавявана от руския премиер, ако искат да купят 50% или повече от стратегическа руска компания.  Ако съсобственик в инвестиращата компания е чуждестранна държава, съгласуване на покупката е нужно при покупка на над 25% от акциите.

Тоест Владимир Путин ще има повече пряк контрол върху икономиката, след като слезе от президентската власт, коментира Блумберг. Както стана ясно, след май Путин ще заеме премиерския пост в Русия по покана на новоизбрания президент Медведев.

В парламента, където бе приет законопроектът, партията на Путин „Обединена Русия" доминира. След второто четене не са позволени някакви по-сериозни промени в законопроекта. След третото четене, по-скоро формално, законопроектът трябва да премине и през горната камара (също контролирана от „Обединена Русия") и след подписа на президента става закон.

Русия е най-голям износител на енергия в света. Миналата година руската икономика, в момента на 10то място в света, привлече рекордни обеми чуждестранни инвестиции - над $120 милиарда, включително ценни книжа. За девета поредна година Русия е в икономическа експанзия.

Според заместник - председателя на Думата Валери Язев, този закон е нужен на Русия за предпазване на националната безопасност. „Чуждестранните инвеститори ще разберат при какви правила ще играят и ще могат да планират инвестициите си - особено в сектора нефт и газ".

Списъкът на секторите в икономиката попадащи под стратегическия режим включва „залежи на минерали с федерално значение". Това означава полета съдържащи поне 70 милиона тона суров петрол, 50 милиарда кубически метра газ, 50 тона злато или 500,000 тона мед.

Стратегически за Русия са също и телекомуникационните компании с „доминантна позиция", радио и телевизия които предават поне за половината население на региона, издания с тираж не по-малко от 1 милион броя.

Преди дни интернет провайдерите бяха извадени от този списък. Правителството, което вече контролира най-големите медии, не иска да си навлича още укори, че ограничава свободата на словото.

Освен това компаниите, които вече държат над 5% от стратегическа компания, трябва да съобщят за актива си на правителството.