Съюзът на българските архитекти (САБ) се обяви рязко срещу осъществяването на проекта за ваканционно селище в близкоизточен стил на нос Калиакра.

Официалната реакция на САБ срещу застрояването на българския исторически, културен и природен паметник нос Калиакра е адресирана до министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, до Стефан Данаилов в качеството му на министър на културата, до Джевдет Чакъров, шеф на МОСВ и до Динчер Хаджиев, областен управител на Добрич.

В писмото на САБ се посочва, че реакцията на българските архитекти към застрояване на ваканционно селище в „арабски" стил в непосредствено съседство с нос Калиакра е „остра отрицателна". Причините - специфичното местоположение на проекта, както и претенциозния и чужд на българската традиция архитектурен образ.

„Въпреки, че не засяга пряко археологическия и природен резерват нос Калиакра, това ново застрояване ще наруши неговата пейзажна среда, емоционалното му въздействие и идентичността на пейзажа в обширен зрителен обхват", се казва в писмото.

„Фактът, че такова застрояване ... е законово възможно и допустимо, за пореден път поражда тревожната констатация ...", заявява САБ.

Затова САБ се обръща към официалните лица с настояване за отговорна намеса с оглед на своевременното преосмисляне на предложените проекти за застрояване край нос Калиакра.

Наистина, можем да си представим какъв ще бъде ефектът на една от най-трагичните легенди в българската история, ако тя се разкаже на фона на ваканционно селище с лукс, който обикновеният българин никога няма да може да си позволи.

Не трябва да забравяме освен това, че нос Калиакра е важен туристически обект за България, посещаван от над 100 хиляди туристи годишно, които са привлечени от особената романтика на мястото - романтика, която ще изчезне в миналото, ако не се вземат навременни мерки.

Осъществяването на подобен проект ще унищожи безвъзвратно туристическия потенциал на носа и резервата. Ще се попречи както на историческия, така и на екологичния туризъм, свързан с пътя на прелетните птици Виа Понтика. Ще бъде засегнат риболовния поминък, както и популациите на редица морски обитатели.

Да, разбира се, развитие и строителство трябва да има, но не по такъв начин, който е в противоречие с принципите на устойчивото развитие.

Нека припомним някои факти за проекта, станали известни чрез медиите. Името му е „Адзур дел Мар", „синьо от морето". Инвестициите надвишават € 130 млн. Проектът се движи от българо - британската фирма за недвижими имоти Bulgarian Dream. Купувачи ще са жители на арабските страни и особено от ОАЕ. Вече може да се закупи апартамент „на зелено" (повече прочетете тук).

По време на двете строителни фази се предвижда изграждането на 1100 апартамента, които ще се свързват с водни канали. Водата ще се изпомпва от морето, което лежи 65 метра надолу. Вътре в скалата на брега ще бъдат изсечени гимнастически и спа зали. Стъклени асансьори ще превозват до изкуствените плажове щастливите собственици.

Още информация, която добихме след многократни и напрегнати телефонни разговори с представители на община Каварна. Конкретното място за строителството на Адзур дел Мар е местността „Зеленка", на турски Калентру, между носа и село Българево. Първата „копка" е направена още през май миналата година, но незнайно защо обществеността не е запозната с това.

Земята, върху която се строи, според представител на общината, когото ще запазим в анонимност, е изкупена от жителите на Българево и само малка част е общинска. Говори се, че средната цена на квадратен метър земя в региона е достигала и надвишавала € 30.

Според архитекта на община Каварна обаче, земята е изцяло общинска собственост и община Каварна я е продала на Bulgarian Dreams, след като статутът й е сменен.

И тук вече идва интересното, защото общинският архитект Юлиян Илиев нямаше никаква представа за позицията на САБ, че строителството на Калиакра не е желателно от архитектурна гледна точка. Началото на трудния разговор, който проведохме с каварненския архитект, беше: „Те сега всички търсят поле за изява".

Според Илиев, всичко с проекта е напълно изрядно в законово и документно отношение. Той щял да бъде „подсъдим по закона", ако не бе издал нужните разрешителни. Защото разрешителните за строежа на нос Калиакра е издал той.

Но всъщност надали архитектът е бил толкова загрижен да не попадне под ударите на закона, защото е известно, че преди десетина дни той (заедно с бизнес - делегация) е бил в Дубай, за да презентира проекта и да търси инвестиции.

Според Илиев, смяната на категорията на въпросната земя е преминала изцяло по установения законов ред. Според него строителството на подобен проект не е забранено - следователно може да се осъществи. Защото законът за Черноморското крайбрежие се бави от няколко години, и дотогава хората трябва да имат работа.

Главният архитект на Каварна Юлиян Илиев е член на САБ. Обаче според него няма морално противоречие между позицията на ръководството на професионалната организация, в която членува, и неговото разрешение за строежа. Всъщност той бе уведомен за позицията на САБ от Money.bg.

Изразяваме надежда, че писмото на САБ, адресирано до тримата министри, ще свърши работа и ще породи начало на обществена реакция. Макар че Юлиян Илиев поохлади оптимизма ни: „За спирането на подобен проект (за толкова пари) трябва намеса от министър, или от много по-високо равнище".