Акциите на американските компании бяха подложени на масова разпродажба вчера, след като излязоха разочароващи данни за икономическото развитие на САЩ през третото тримесечие. БВП на страната нарасна едва с 1.6% в периода юли-септември, при очаквания за 2.2%.  

Едновременно с това, финансовата компания Goldman Sachs, посъветва инвеститорите да продават акциите на Intel Corp. и на редица други технологични компании.

Акциите на фирмите, чийто представяне е пряко свързано с икономическия растеж на страната, изгубиха най-много на вчерашната сесия. На първите места сред губещите се наредиха производителят на тежки машини Caterpillar Inc. и магазините Wal-Mart Stores Inc. Тези две компании допринесоха и за слабото представяне на индекса Dow Jones.

Делът на Intel поевтиня, както и този на редица други технологични компании, след като от Goldman Sachs съобщиха, че търсенето на хардуер е намаляло чувствително. Естествено от това пострада и целия индекс Nasdaq.

Капиталовият пазар на САЩ направи низходяща корекция, след като две седмици отбелязваше рекорд след рекорд. Индустриалният индекс Dow Jones направи 13 рекордни стойности при затваряне от общо 18 сесии. На годишна база, индексът е с 13% нагоре.

Реакцията на капиталовите пазари не беше изненада, тъй като през последните седмици, те направиха големи печалби, а вчера слабите данни за БВП сринаха нагласите и позитивните очаквания на инвеститорите. Ако икономическият ръст продължи да се свива, неминуемо ще пострадат и компаниите на борсата.

Dow Jones industrial average се понижи със 73.40 пункта или -0.60%, за да приключи на 12,090.26, което беше най-тежката загуба за индекса от месец насам. Широкият Standard & Poor's 500 изгуби 11.74 пункта от стойността си или -0.85%, за да приключи на 1,377.34. Технологичният индекс Nasdaq Composite Index завърши седмицата също на червено с 28.48 пункта или -1.20% до ниво 2,350.62.

Акциите на Intel изгубиха 3.1% или -$0.67 до ниво $21.10 на Nasdaq. Акциите на конкуренцията от Advanced Micro Devices Inc. (AMD) се понижиха с 3% или -$0.64 до ниво $20.86 на NYSE.

Caterpillar изгуби 1.7% или -$1.08 до $61.27, докато тези на Wal-Mart завършиха седмицата с 2% по-ниско ниво на $50.73.

Акциите на Ingersoll-Rand Co. пропаднаха с 3.7% до $37.45, след като конгломератът публикува много слаби данни за печалбите си през третото тримесечие.

Печеливш на вчерашната борсова търговия имаше и той се казва Chevron Corp., който е втората по големина петролна компания в САЩ. Печалбите му за тримесечието бяха много по-големи от очакваното и заслужено акциите на компанията се покачиха с 0.3% до $68.14 на NYSE.