Стандарт: Скачат заемите за ремонт и мебели

Бум на заемите на домакинствата между 1000 лв. и 2500 лв. отчита БНБ за второто тримесечие на годината. При положение, че общият брой на кредитите на домакинствата нараства минимално с близо 15 хиляди, или с 0,6% за периода от април до юни, заемите на стойност между 1000 лв. и 2500 лв. скачат с 13,7%, или с 55 760 броя. Традиционно най-масови са кредитите на граждани до 1000 лв. Но през последното тримесечие техният брой пада с 3,6%, или с над 43 хиляди, до 1,17 млн. броя. Явно напоследък на хората се налага да вземат малко по-големи суми, за да направят ремонт в дома, да си купят мебели и домакински уреди или да отидат на лятна почивка.
Търсенето на кредити между 1000 лв. до 2500 лв. показва и че хората са готови да похарчат малко по-голяма сума, за да обзаведат дома си или да зарадват семейството си с екскурзия.

Още от статията във в. Стандарт

Сега: Екоминистерството поема обществените поръчки на регионалните си звена

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) планира да поеме обществените поръчки от името на повечето от подопечните си звена. Ведомството ще организира и изпълнява провеждането на процедурите в регионалните инспекции по околната среда, в дирекциите на националните паркове, в Басейновите дирекции и в Изпълнителната агенция по околна среда. Това става ясно от публикувания за "консултации с обществеността" проект на постановление за изменение на устройствения правилник на ведомството.

МОСВ ще надзирава процедурите, когато източникът за финансирането им е бюджетът на министерството. С тези функции ще се заеме дирекция "Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки" (ПНООП) и в частност отдел "Обществени поръчки". Съставът на дирекцията ще нарасне с трима души.

Още от статитята във в. Сега

Монитор: Изпълняват се само 60% от инвестициите в строителството

През последните години значително е намаляла скоростта на реализация на публичните инвестиции в страната. Например в строителството всяка година се планират инвестиции за над 5 млрд. лв., а реално се изпълняват за близо 3 млрд. лв. Изчисленията показват, че се реализират около 60% от предвидените публични вложения в строителството. Това стана ясно вчера от думите на депутата от Коалиция за България Димчо Михалевски пред БНР.

Според него публичните инвестиции са се свили с една трета за последните години. Данните за изпълнението на консолидираната фискална програма показват, че те са намалели около 18% от всички разходи до 11 на сто

Причината за лошите резултати е кризата в строителството. Над 2600 фирми са прекратили своето съществуване през 2011 г. и 2012 г. Проблемите с изпълнението на обществените поръчки също пречат на сектора. „Огромната вълна на обжалване на обществените поръчки, която силно забавя скоростта на изпълнение на проектите, води до намаляване на растежа на икономиката и намаляване възможността за работни места в строителния бранш", коментира Михалевски.

Още от статията във в. Монитор

24 часа: Китайци ще учат бизнес администрация в България

Асоциацията на частните висши учебни заведения иска промени в Закона за висшето образование, заяви във Велико Търново проф. Димитър Димитров. Той е ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив, което има филиал в старата столица и член и на Управителния съвет на Асоциацията на частните висши училища, обединяваща 14 университета. Предложението ще бъде направено по време на срещата на 14 септември на асоциацията с образователния министър Анелия Клисарова. След срещата предложенията за промяна в закона ще бъдат връчени на народните представители, за да бъдат включени в програмата на есенната сесия на парламента,

Още от статията във в. 24 часа

Кражбите на ток: организирани и безнаказани

В представата на повечето българи крадците на ток са обитатели на ромски квартали, които директно се свързват към електропроводния кабел или използват легендарни "изобретения" като вкарване на хлебарка, която блокира шайбата на устройството. В много от тези квартали инкасаторите наистина не влизат без охрана, а таблата с електромерите са монтирани върху стълбове на 6-7 метра височина. В същото време малко българи биха предположили, че собственици на луксозни вили, хотели, ресторанти, барове и ред други фирми биха се занимавали с отглеждането на хлебарка в електромера си, и ще са прави. Тази група обаче не е изключение от незаконната практика - те манипулират електромерите с високотехнологични средства, обслужват се организирано на абонаментен принцип и собствениците им получават специализирани консултации как да излъжат контрола на електроразпределителното дружество често от бивши, а понякога и от настоящи служители на самото ЕРП.

Още от стаитята във в. Капитал

Труд: Даваш 2 милиона лева и вземаш БГ паспорт

Чужди граждани, които инвестират в българската икономика най-малко 2 млн. лв., ще получават БГ паспорт, ако поискат. Това предвиждат промени в законите за чужденците и за българското гражданство, внесени от депутатите от БСП Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова и Атанас Пъдев.

Досега прагът за получаване на БГ паспорт бе 1 млн. лв., но с редица утежняващи условия. Наличието на подобно вложение в акции на български предприятия, облигации и други финансови инструменти на държавата или общините осигуряваше разрешение за постоянно пребиваване.

Още от статията във в. Труд