Джеда - в този милионен град на брега на Червено море в неделя се срещат лидерите на световната енергетика, за да говорят за цените на петрола. Разногласия между участниците в конференцията обаче са се появили на твърде ранна фаза, предава Ройтерс. Спори се каква е причината за рекордните цени на черното злато.

Знае се, че Саудитска Арабия ще се опита да убеди малцината си партньори от ОПЕК, които имат ненатоварени производствени мощности, да се присъединят към кралството и да добиват повече барели, за да понижат цената на петрола и така да възвърнат стойността на несметните си богатства в щатски долари.

Големите консуматори на енергия, на първо място САЩ, приветстват това. Но повечето членове в картела на износителите на петрол се придържат към мнението, че не пазарните фундаменти (търсене и предлагане), а спекулациите са довели до ценовия шок.

Домакините от Саудитска Арабия признават за това концептуално разделение, но изтъкват заражадането на "световна воля" за справяне с проблема на скъпия петрол, довел до инфлация и улични протести навсякъде по света.

Както ден по-рано писа "Файненшъл таймс", развитите държави започват да гледат на поскъпването на горивата и храните като на проблем, заплашващ с нестабилност глобалната сигурност - бунтове и войни за ресурси в ключови развиващи се региони. Под заплаха е самата световна икономика (по-точно устойчивостта на настоящия глобален икономически ред).

Източник от саудитското правиетлство е казал късно снощи: "Наистина силно вярвам, че сред производителите и потребителите на петрол има политическа воля да намалят цената и да я стабилизират ... няма оправдание за тази цена".

В търговията с петролни фючърси на 6 юни цените в рамките на един ден се покачиха с $11 за барел; такова поскъпване за толкова кратко време пазарната история не помни. Цената $140 за барел означава двойно поскъпване за една година. В петък барел лек американски петрол струваше $134.62 за барел.

Предвид непропорционалните спрямо подобно поскъпване промени в търсенето и предлагането на петрол в света, е нормално да се предположи, че стоковите брокери грубо са се възползвали от "екологичната вълна" в обществото през последните години, изтъкваща невъзобновимия характер на петрола като енергиен източник.

Саудитска Арабия е най-големият в света износител на петрол. Правителството в Ер-Рияд през юни обеща да увеличи добива си до 9.7 млрд. барела дневно, най-високо добивно ниво от десетилетия. Дневният добив на петрол в света е около 85 млн.барела.

Големите потребители на петрол в Азия бяха принудени да повишат ниските цени на горивата на вътрешния пазар. В Китай цената на бензина и дизела бе чувствително повишена (съответно с 17% и 18%)  в края на тази седмица, от което се очаква да обуздае търсенето. В САЩ все по-настойчиво се търсят начини за овладяване на спекулациите с петролни фючърси на борсовите пазари.

Срещата в Джеда, най-богатият град на Близкия Изток, ще бъде открита с реч на краля на Саудитска Арабия  Абдула, след това ще говорят вицепрезидентът на Китай и премиерът на Великобритания Гордън Браун. След официална двучасова среща при затворени врати в късните часове на деня ще бъде подготвено заключително комюнике.

Знае се, че Браун ще призове големите консуматори да отворят пазарите си за инвестиции в алтернативни енергийни източници от страна на големите производители на петрол. По този начин старият конфликт на интереси ще бъде сменен с нещо ново, от което светът има нужда.

Но няма особена надежда срещата да доведе до конкретни решения за действие. Източник, видял проекта за комюнике, посочва за Ройтерс: в документа се изразява по красив начин загрижеността на производители и потребители на петрол от високите цени. "Вероятно няма да се отговори на ничии очаквания или нужди".

Другите членове от ОПЕК, които биха могли да увеличат производството, са ОАЕ и Кувейт (на снимката). Според делегати на конференцията, не е ясно дали те ще искат да се присъединят към Саудитска Арабия в увеличаване на добивите. Според членовете на ОПЕК вина за свръхцените носят спекулациите, слабият долар и политическата несигурност. "Правителствата играят роля на петролните пазари", твърди заместник министърът на петрола на Саудитска Арабия Абдулазис бин Салман.

След срива на ипотечните ценни книжа на САЩ, инвеститорите пренасочиха милиарди долари в петрол и други търговски стоки. Но според министъра на енергетиката на САЩ Сам Бодман, фокус върху пазарните спекулации е "неуместен": "Няма доказателство, че спекулантите повишават цените на фючърсите", казал е министърът в събота.

"Ясно е, че на финансовите пазари през последните години видяхме безпрецедентен приток на капитал в търговски стоки, но нашата гледна точка е, че капиталът следва възходящата тенденция на пазара, а не я води".

Според главният човек, отговарящ за петрола в Либия, на пазара има повече от достатъчно петрол. (Същата гледна точка в началото на сдмицата защити президентът на големия износител Иран). Либиецът също така е посочил: "не може да се вземе решение по важни въпроси на енергийния пазар на среща от три часа".

Според информацията на FT, сред "заплахите за сигурността на света" заради скъпия петрол особено място заема съюзникът на САЩ Пакистан, който сега моли за мораториум върху плащанията по вноса на петрол. Мароко миналия месец поиска кредит от $800 млн. от Саудитска Арабия и ОАЕ, за да смекчи ефекъа от вноса на зърнени храни и горива.

По данни на американските служби за сигурност, Китай, Индия, Индонезия, Виетнам и Малайзия в средно и дългосрочен период просто няма да могат да понесат тежестите върху централния бюджет от съвпадението на скъпите храни и горива. Това се превръща в истински въпрос на сигурността, когато говори улицата.