„Валутният пазар като че ли все още не е започнал да отразява по-слабото икономическо развитие в световен мащаб", коментира Джим Макормик от инвестиционната фирма Lehman Brothers в Лондон.

Според анализатора, големият въпрос пред инвеститорите вече не е дали да се занимават с „carry trade" търговските практики, а по-скоро дали американската икономика ще изпадне в рецесия и какви ще са последиците от това? На всичкото отгоре, слабите показатели за икономиката на САЩ, идват с по-ниска активност в Япония и забавяне на азиатския износ. Като вземем всичко това предвид, излиза че световната икономика я очаква доста неприятен период.

Макормик коментира тенденцията, според която докато валутите обвързани с цената на стоките (австралийски и новозеландски долар) се ръководят от световните икономически цикли, то британският паунд е най-тясно свързан с позитивния растеж на световната икономика. Изхождайки от тази зависимост, анализаторът прави прогноза за известно понижение в цената на британските пари през 2008 г.

От друга страна, швейцарският франк е валутата, която печели най-много при световни икономически кризи и слаби периоди в геополитически план. Доларът изпълнява почти същата роля като франка, на „валута убежище", като прогнозите са 2008 г., да е сравнително силна за зелените пари.

„Смятам, че доларът ще преживее една добра година, след като икономическата слабост постепенно обхване всички точки на света, а инвеститорите заложат на сигурните американски активи", завършва анализът си Макормик.

Днес, щатската валута продължава да се котира във високите нива спрямо еврото при курс $1.4700 за €1. Спрямо японската валута, американският долар е леко нагоре до 109.49 йени, а към швейцарският франк, котировките са 1.1170 CHF за долар.

Според техническия анализ на сайта Finance.news.bg, докато EUR/USD остава под $1.4735/60 важната техническа област на съпротива, еврото все още остава в низходящата корекция от $1.4825 петъчния връх. Но само спад днес под близките оферти купува в $1.4690/80, ще доведе отново на прицел вчерашните оферти купува към $1.4660/50 и важната близка техническа подкрепа в $1.4645/30 долара. Стопове на дълги евро има под $1.4640/30 и евентуално тяхно прицелване ще задълбочи неговата низходяща корекция към $1.4585/60 ключовата близка техническа подкрепа, преди евентуално ново покачване на еврото.