Инвеститорът милиардер от унгарски произход Джордж Сорос е заявил, че кризата в кредитния сектор на САЩ ще е толкова тежка, че ще сложи край на долара като световна резервна валута. Сорос се е изказал по време на Световния икономически форум, който започна по-рано днес в швейцарския зимен курорт Давос.

„Текущата криза на пазара, не е просто последица от проблемите с американския имотен пазар, а нещо много по-сериозно. Тя ще сложи края на 60-годишен период на кредитна експанзия базирана на долара като световна резервна валута", коментирал е Сорос.

Делът на американската валута в световната търговия е паднал до рекордно ниско ниво през третото тримесечие на 2007 г. Тогава само 63.8% от всички сделки по света, са се сключвали в долари. Делът на еврото пък се е повишил до 26.4% от 25.5% три месеца по-рано. През изминалите 12 месеца, стойността на долара се е понижила с 11% спрямо еврото и с 13% спрямо йената. По-лошото е, че „зелените пари" са се обезценявали през последните пет години.

Джордж Сорос стана известен с реализираната си печалба от $1 млрд. за една нощ през 1992 г., когато разпродаде британски стерлинги в огромни количества. Тази негова манипулация, накара британското правителство да се откаже от фиксирания курс на пунда към кошница от европейски валути. По-късно Сорос се превърна в един от най-големите критици на настоящия американски президент Буш, като не спира да го обвинява, за това че от 2001 г. насам е позволил на долара да падне с 55% към еврото.

Нарасналият процент на „лоши" ипотечни кредити в САЩ, накара банките да ограничат кредитната си активност, като така лишиха пазара от оборотен капитал. Американската икономика веднага започна да дава сигнали за забавяне. Така се стигна до вчерашния тежък за световните капиталови пазари ден и последвалата агресивна стъпка по намаляване на лихвеното ниво от ФЕД с 0.75 процентни пункта. Все повече икономисти са на мнение, че САЩ вече са в състояние на рецесия.

Противно на очакванията, еврото и днес продължава да е силно разпродавано към долара и йената. В момента едно евро се разменя за съответно $1.4530 и 152.78 йени. По-рано през деня, курсът евро-долар се котираше на $1.4650, а евро-йена при 156.50.