Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев по време на първото блиц изслушване в парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, съобщава news.bg.

Припомняме, занапред всяка първа сряда на месеца министрите ще се явяват в съответните комисии, като всяка парламентарно представена партия ще има право на два въпроса, а министрите ще имат право на три минути за отговор.

Стойнев изрази опасенията си, че е възможно някои от мерките да не доведат до желания ефект. Според него новите предложения за законодателни промени може да резултират в поощряване на неплащането на сметки. Според него е необходимо хората да се обръщат към Комисията за защита на потребителите, а тя от своя страна да засили своите функции.

„От законодателна гледна точка има още много какво да се желае", констатира министърът. Депутатите от ДПС, които са членове на комисията, го подкрепиха с обещанието да подготвят пакет от мерки, атакуващ монополите със санкции и глоби. В новите законови текстове ще влиза и защитата от непазарно налагани такси.

Министър Стойнев се фокусира и върху състоянието на българските предприятия. По думите му у нас има 188 дружества и мисията на правителството е да докаже, че тези държавни фирми са печеливши.

В тази връзка Стойнев даде пример с ВМЗ „Сопот", където по думите му заварената ситуация е била изключително тежка. Министърът съобщи, че на предприятието са отпуснати 27 милиона лева и то вече работи на три смени и участва в конкурс за „две-три впечатляващи поръчки".

Енергийният министър разкри, че министерството на отбрана на Виетнам също проявява интерес към поръчки в предприятието. Стойнев подчерта, че е приел съдбата на ВМЗ „Сопот" като кауза и допълни: „Предприятието трябва да работи".
В отговор на въпрос от народните представители Стойнев обясни, че имаме едва 52-ма търговски представители, разпределени в 39 страни. В тази връзка министърът смята, че е препоръчително да насочим усилията си към източните страни и Азия, като съобщи, че тази година ще имаме нов търговски представител в Китай и един във Виетнам.
Според Стойнев може би е необходимо да се професионализират търговските представители, а не всяко правителство да прави смени в редиците им.

Енергийният министър обърна внимание и на туризма, тъй като у нас отрасълът генерира 12,5% от БВП. „Имаме ръст при летния туризъм този сезон, но качеството на услугите спада. Липсват квалифицирани кадри, като дефицит има и при пречиствателните станции по Черноморието", информира министърът.

По думите му кабинетът смята да смени модела за класификация на хотелите като се обсъжда въвеждането на зелена звезда, където се предлагат родни биопродукти. Стойнев изтъкна, че са нужни сериозни усилия за подобряването на зимния ни туризъм, като подчерта, че втори лифт в Банско ще е значително подобрение на инфраструктурата, което ще привлече и по-скъпо платени туристи.

Стойнев се похвали, че по ОП „Конкурентоспособност" вече са усвоени 52% от средствата, а 85% вече са планирани.

По-късно пред медиите министърът заяви, че случаите, в които този месец са се покачили сметките за ток след намалението на цената с 5%, са единични. Според него подобно нещо е възможно да се случи поради застъпването на два ценови периода съответно следващият месец ще се усети пълният ефект на новия модел на ценообразуване.

Стойнев подчерта, че е редно ДКЕВР да следи за проблемите със сметките и цените на тока и да информира гражданите по тези въпроси. Министърът изтъкна, че бизнесът е много доволен от последните законови промени в сектора, тъй като за пръв път и за него е спаднала цената тока.