Стремителният обрат в развитието на пазара беше предизвикан от климатичния фактор - рязкото влошаване на агрометеорологичните условия в САЩ, Австралия, ЕС, Русия и Украйна, пише в коментара си farmer.bg.

В средата на миналата седмица цените на пшеницата в Европа и САЩ тръгнаха стремително нагоре. В рамките само на три дни (15-17 май) котировките й в Чикаго се покачиха с 23 долара - до 242 д. за тон, а на борсата в Париж мелничарското зърно поскъпна с 8 евро - до 207 евро/т. за ноемврийския контракт.

Сухото и горещо време стопи надеждите за рекордни добиви от пшеница в щата Канзас, основният производител на пшеница в Щатите. На 15 май водещата европейска аналитична агенция Strategie Grains редуцира прогнозата си за добив от мека пшеница в ЕС през 2012/13 с 4,2 млн. т. до 122,7 млн.т., което е с 10,3 млн.т. по-малко от първоначалната им прогноза, оповестена през март.

Липсата на валежи и високите температури застрашиха сериозно производството на пшеница в Южна Русия, в Ростовска област и Ставрополски край - основни доставчици на мелничарско зърно за износ. След поредната гореща и суха седмица експертите масово коригираха и прогнозите си за добива от пшеница в Русия. В момента оценките вече гравитират към 53-54 млн. т., в сравнение с 56-57 млн. т., очаквани само допреди десетина дни. Влиятелната руска аналитична агенция SovEcon прогнозира, че износът на зърно от Русия през 2012/13 г. ще спадне с 28 на сто, в сравнение с настоящия сезон - до 20 млн. тона.

Тревогата на пазарните участници е напълно разбираема, тъй като всички помнят за неблагоприятната 2010 година. В момента положението не е чак толкова сериозно и напоителните валежи биха могли да запазят добивите, но всеки патил си задава въпроса - а какво ще стане ако няма дъжд?
Анализаторите са категорични ако няма дъжд в засегнатите от суша територии в Русия и САЩ цените ще продължат да се катерят нагоре.

Възходът на пшеницата промени вектора на развитие на пазара за фуражното зърно. В средата на миналата седмица и царевицата се насочи към по-високите стойности от началото на месеца. На 17 май юнският контракт фуражно зърно затвори на борсата в Париж на равнище 211 евро/ т., с 3 евро над месечното ценово дъно, регистрирано на 14 май.

Междувременно поевтиняването на соята и соевото масло в САЩ оказа депресиращо влияние върху цените на маслодайните семена и растителните масла в Европа. Цената на суровото слънчогледово масло на пазара в Ротердам през изминалите седем дни спадна с 70 долара, до 1245 д./т. FOB за товарене през юни. На 17 май цените на соята и соевото масло в Щатите отново тръгнаха нагоре и ако позитивния тренд там се запази може да се очаква стабилизиране на европейския пазар.

/