На 2 април 2011 год. в Свищов се е състояло извънредно присъствено заседание на общото събрание на акционерите на Свилоза АД, на  което са присъствали акционери, представляващи 93.26% от капитала на дружеството, съобщават в прессъобщение от Свилоза. Разисквани са въпроси, свързани с овластяваното на СД на Свилоза за водене на преговори с Европейската Банка за Възстановяване и Развие и Нордик Инвестмънт Банк за преструктуриране на получените рез 2006 год. кредити на обща стойност 28 милиона евро. Събранието е гласувало общите параметри на очакваното споразумение като: сума на новата главница, лихвен процент, срок на заема, лихвени плащания през годините до крайния срок - 2015 год. Гласувано е и вземането на заем от основния акционер А.Р.У.С Холдинг АД като вариант за допълнително плащане, извън основното погасяване през 2012 год.

Мениджмънтът на Свилоза и Свилоцел, дружество 100% собсвеност на Свилоза е отговорил на въпроси на акционерите, свързани с преговорите с двете финансови институции. Подчертано е било, че през 2009 и 2010 год. дружествата частично са погасили задълженията си по предварително договорена с кредиторите сума, както и че двете страни са отчели тежката ситуация в целулозно-хартиената индустрия в целия свят по време на финансово-икономическата криза. Отличните резултати, постигнати през 2010 год. - 20.34 милиона лева нетна, неодитирана, консолидирана печалба и 112 милиона лева консолидирани неодитирани приходи, които нарастват близо 9 пъти в сравнение с 2009 год., както и бизнес планът на дружествата до 2015 год. са били база за преговори с кредиторите. Договорените условия отразяват коректното поведение на Свилоза и Свилоцел в периода от 2006 год. насам и са благоприятни за дружествата.

Общото събрание е овластило СД на Свилоза да завърши преговорите и да сключи договор за преструктуриране на кредитното задължение с ЕБВР и НИБ.

От началото на годината акциите на Свилоза се движат с 0.93% понижение в средната си цена с 0.93%. Последната сделка с тях е от 1 април на 1.65 лв.