Министерството на финансите на Русия за трети път удължи срока за приемане на заявки за обмяна на търговските задължения на бившата СССР срещу еврооблигации. В прессъобщението на министерството се съобщава, че периодът, до който ще се приемат заявки, е 17 часа лондонско време на 10.11.2006 г, съобщава от Москва ИНТЕРФАКС-АФИ.

В съобщението също така се отбелязва, че това е последното удължаване на въпросния срок. Датата за закриване на процедурата по обмяната се пренася на 28 ноември 2006 г.

По-рано бе съобщено, че първоначалният прием на заявки във втория транш за обмяна на дълг срещу еврооблигации на търговските задължения на Русия трябваше да приключи на 6 октомври. Финансовото министерство удължи срока първо до 20 октомври, после до 3 ноември.

"Това удължаване е предизвикано от интересите на онези кредитори, които получиха потвърждение за допускане до искове за обмяна съвсем наскоро" -гласи съобщението на Министерството. Въпроси по обмяната се изпращат в Citibank, които са агенти в рамките на този транш.

Прогнозата на Министерството е, че обемът на втория транш ще възлезе на около $700-800 млн.

Търговските задължения на бившия СССР са се формирали в резултат на внос на стоки и услуги от чуждестранни компании в бившия Съветски Съюз.

Първият транш на обмяната на търговските дългове в еврооблигации бе осъществен през декември 2002 г. За обмяна бяха допуснати искания на кредитори на обща сума $1.28 милиарда. По резултатите на обмяната съвкупния обем пускане на еврооблигации на РФ е възлязъл на $1,374 млрд., в т.ч. еврооблигации със срок на погасяване 2010 г. - $184 млн., а със срок на погасяване 2030 г. - $1,19 млрд.