По покана на номинирания за министър-председател от Коалиция за България Пламен Орешарски на работни срещи в Народното събрание са поканени експерти от четири партии. Това са „Атака", „България на гражданите", ВМРО и „Глас народен". Разговорите започват в 9 часа в сградата на Народното събрание, съобщава news.bg.

Заедно с експерти от Коалиция за България поканените експерти ще обсъдят аспекти от програмните приоритети за управленския мандат 2013 - 2017 г.

Пламен Орешарски е готов на 90% с кабинета, а днес се очаква да стане ясен и съставът на новото правителство. Вчера стана ясен и първият сигурен министър в кабинета „Орешарски" - това е Таня Андреева, която е шеф на болница „Шейново". Тя ще поеме здравното министерство.

Очаква се Пламен Орешарски да обяви състава на кабинета си днес по време на националния съвет на БСП.

Също вчера, въпреки изпратеното до медиите съобщение от БСП, че канят експерти от ВМРО, от там на свой ред изпратиха информация, в която посочиха, че партията е научила от медиите, че ще участва в разговори за следващото българско правителство.
ВМРО-БНД няма срещи с БСП по повод съставяне на кабинет. За да има такива срещи, те трябва първо да се организират и насрочат, подчертаха от пресцентъра на партията на Красимир Каракачанов.

БСП започна последния тур от разговори преди съставяне на кабинета „Орешарски" със среща с лидера на България на гражданите Меглена Кунева.
Бъдещият премиер, в присъствието на соцлидера Сергей Станишев, я запозна с ключовите приоритети, които са обект на консултациите. Орешарски изброи три групи мерки - възстановяване на държавността, икономическо развитие и повече солидарност и социална справедливост.

Като краткосрочни приоритети той изведе също три групи мерки, като отбеляза и че предвиждат и разработване на по-сериозни политики, които ще могат да се бюджетират в следващия бюджет.
Искаме да променим начина на функциониране на властта у нас, заяви Орешарски и добави: Знаем, че е труден процес, диалогът също ще бъде тежък, но съм убеден , че това е пътят.

Между най-неотложните мерки червените, са предвидили малък пакет подпомагане на домакинствата с най-ниски доходи; сериозно облекчаване на натиска върху бизнеса, подобряване събираемостта на приходите; възстановяване на ролята на парламента и по-голяма публичност и отчетност на изпълнителната власт.
Виждаме една малко по-активна държава и по-голяма среда на предприемачеството, подчерта бъдещият премиер и представи и творческия си поглед по темата: „Повече държава отгоре и по-голяма свобода на предприемачеството отдолу."

Той обеща и да работят върху ребалансиране на енергетиката, развитие на селското стопанство

Според Меглена Кунева в последните години уважението към институциите беше сериозно ерозирано. „Затова нашата среща тук е за да докажем, че уважаваме институцията на българския парламент. Това е знак за нашето желание да видим възстановена дисциплината в парламента."

Кунева отсече, че те ще бъдат тяхна демократична опозиция. Тя изтъкна, че за тях е много важно кой ще подкрепи правителството, за да се знае кой ще носи отговорност.

Нека всяка партия, която ви подкрепя, застане с лицето си. Дали е БСП и Атака, дали Борисов - всичко трябва да бъде ясно. Няма нужда от трикове. Най-добрата тактика е всеки да бъде откровен в това, което върши. Вашата работа е да бъдете парламентаристи, подчерта Меглена Кунева, изтъквайки че е много по-добре да има избрано от парламента правителство, отколкото служебно, защото парламентарният контрол е важен.

Посредваха разговори със Светльо Витков от "Глас народен" и Ангел Джамбазки от ВМРО.

Заедно с експерти от Коалиция за България те обсъдиха аспекти от програмните приоритети за управленския мандат 2013 - 2017 г.

"Атака" не уважиха поканата на номинирания за министър-председател от Коалиция за България Пламен Орешарски за работна срещи в Народното събрание.