Едва през миналия април Джон Косар, президент на Asbury Research, заяви, че всеки с молив и линийка може да докаже, че продължилият 25 години бичи пазар на съкровищни бонове на САЩ е приключил, пише Bloomberg. Според Косар назряващият спад бил толкова очевиден, че дори пет годишно дете ще види как лихвите по боновете ще се покачват през следващите „много години".

Специалистът в интервю от миналата седмица бе принуден да признае, че тенденциите са се променили от юли, когато загубите от вторичните ипотеки започнаха да заразяват кредитните пазари. Позовавайки се на схеми за 30 - годишните фючърси на бонове, Косар заяви, че пазарът на правителствени бонове се е променил и сега вещае по-ниски лихви.

Лихвата за 10 годишните американски бонове падна до 3.79% през ноември, докато през юни бе достигнат петгодишен връх от 5.32% - тогава инвеститорите търсеха сигурността на правителствения дълг в условията на нарастващи загуби от ценни книжа, свързани с неблагонадеждни кредитополучатели. Американските съкровищни бонове върнаха 7.71% в цената си тази година, най-много от 2002, когато поскъпването им бе 11.6%.

Неочаквания ръст на цената на кредита заради кризата на вторичните ипотеки накара специалистите по технически анализ (правят пазарни предсказвания на основа исторически ценови модели) да променят очакванията си. Разликата между лихвите, които банките плащат за тримесечни кредити и цената на правителствения дълг, наречена TED спред, достигна 2.21% на 11 декември, най-висока от 20 август. За последен път спредът бе толкова висок след пазарният крах на 1987 г.

Точното време според Ямада
 
Кризата на вторичните ипотеки „отложи с години времето", когато лихвата на 10 - годишната облигация ще се покачи над 5.5%, счита Луис Ямада, една от най-влиятелните технически анализатори. Ямада е на мнение, че пазара на бонове в САЩ е в преход към бичи пазар.

Банки като Barclays Capital и RBS Greenwich Capital намаляват оценките си за по-високи лихви. 10-годишната облигация ще достигне лихва от 4.50% в края на 2008 година, е медианата на прогнозите на 62 икономиста, анкетирани в началото на декември от Bloomberg. Прогнозата през юли е била 5.31%.

Хванати неподготвени

Техническият анализ се базира на теорията, че графиката на цената на всеки актив или индекс съдържа следи относно бъдещите движения. Фермерите, отглеждащи ориз през XVII век в Япония, са използвали този метод за да предсказват цените на реколтата. Методът е бил популяризиран от Чарлз Дау, създателят на Dow Jones Industrial Average през 1896.

Винаги трябва да се отчита какво казват графиките - макар че прекомерното разчитане на подобен метод може да се окаже самосбъдващо се пророчество, обяснява специалист по правителствени бонове в RBS Greenwich. RBS е един от 20-те първични дилъри, които търгуват директно с Федералния резерв.

Засилващата се инфлация накара някои инвеститори да се отнасят предпазливо към правителствените бонове на САЩ. Само през ноември потребителските цени се покачиха с 0.8%.

Ричард Шленгер, фондов мениджър за бонове, твърди: „Все още сме загрижени". Загубите от вторичните ипотеки пипнаха политици и анализатори неподготвени. Фед намали целевата си лихва за овърнайт кредитите между банките на три пъти от средата на септември с общо 1% до 4.25%.

В края на 2006 година очакванията на икономисти и анализатори бяха за 4.75% целева лихва в края на 2007. Единствените фирми, които предвидиха спада на лихвите, бяха цюрихската UBS, франкфуртската Deutsche Bank и Dresdner Kleinwort, поделение на мюнхенската застрахователна компания Allianz SE.

Лихвите по двугодишни облигации спаднаха до 2.79% на 4 декември, най-ниско значение от 2004 - на 13 юни лихвата бе 5.13%. Лихвата по 30 - годишните бонове  достигна 4.23% на 26 ноември, най-ниско значение от 2005, преди да завърши миналата седмица на 4.66%.

Извън зрителното поле

„Графиките казват какво се случва на пазара", обяснява Косар. 51 годишният мъж се занимава с технически анализ от1980 г. Тогава той разбира какви са методите, използвани от успешните трейдъри, докато работи като куриер на пода на Чикагската борса.

Но „когато промените се случват, те остават извън зрителното поле на всички".

Банки от ранга на нюйоркската Citigroup и Merrill Lynch съобщиха за над $76 млрд. обезценени ценни книжа към края на тази година - заради вторични ипотеки, колатерализиран дълг, структурирани инвестиционни поделения (SIV). Миналата седмица Barclays Capital изчислиха, че банките могат да се разделят с още $200 млрд.

Най-голямата по активи американска банка Citigroup миналата седмица каза, че ще включи седем свои SIV и ще поеме $58 млрд. от техния дълг, за да предотврати ускорената продажба на активи, което би подкопало още повече доверието на капиталовите пазари. Кредитният рейтинг на Citigroup бе понижен с една стълбица.

Пазарът се променя

Бичият пазар на бонове върху правителствения дълг на САЩ започна, след като бе взето политическото решение - начело с Пол Фолкер, тогавашният ръководител на Фед - да се повиши целевата лихва до върха от 20% през март 1980 година, с цел овладяване на инфлацията, тогава достигаща 14.8%. Лихвите по бонове се покачваха в мечия пазар от 1946 до 1981.

В исторически план промяната между бичи и мечи пазари не става моментално, обяснява Ямада. Нейният анализ на дългосрочните циклични тенденции се връща в 1790 г., когато Аликзандър Хамилтън е станал първият финансов министър на САЩ.

8% възвращаемост от средата на юни е „продължение на условията за търговия, характерно за всяко обръщане от цикъл на падащи лихви към цикъл на покачващи се лихви. Говорим за 26-годишен цикъл, който исторически се е нуждаел от две до 14 години, за да се обърне".

Първичните дилъри в края на миналата година очакваха лихвите по двугодишния дълг за завършат 2007 г. на 4.49% - медиана на прогнозите. За 10-годишните бонове те предвиждаха 4.62%.

Заседанията на Фед

Цените на фючърсите по федералните облигации показват, че трейдърите с 88% вероятност очакват централните банки да намалят лихвата до 4% на заседанието на 30 януари. Има освен това 41 процента шанс за допълнително намаление на лихвите до 3.75% на заседанието през март.

Икономиката през това тримесечие може би ще расте с 1% и с 2.7% през 2008 г. според медианата на прогнозите на Bloomberg. Прогнози от други анкети показват, че има очаквания лихвите по две годишните съкровищни бонове да достигнат 3.8%, а на 10-годишните 4.5%.

„Линията на тренда не е проблем, тя е симптомът на проблема", обяснява Косар, който все още чака 10-годишната лихва да се повиши. Според него увеличението ще зависи от пазара на жилища.