Протестиращите тютюнопроизводители от Североизточна България заплашиха да блокират Дунав мост.

Около стотина тютюнопроизводители се събраха в района на Дунав мост. По неофициална информация на Дарик, се очаква да се съберат хиляда производители, които ще настояват за изплащане на премиите за предаден тютюн, като наличните средства се разпределят поравно между производителите.

Протестиращите носят трибагреници и лозунги с апели към правителството. Един от тях гласи, че държавата за едни е майка, а за други мащеха. Те посочиха, че митингът ще продължи, докато не дойде представител на Министерството на земеделието, с който да се водят преговори, в противен случай ще блокират Дунав мост, информира агенция „Фокус".

Тютюнопроизводителите не искат допълнителни помощи, а да им бъдат върнати изработените пари от миналата година. Те протестират срещу референтния период. Според тях ще има несправедливо разпределение на тези 73 млн. евро.

Тютюнопроизводителите обявиха, че в Южна България се подготвя още по-голям протест и се обмисля вариант за изразяване на недоволство чрез гражданско неподчинение.

От русенската община вчера са отказали разрешение за протеста, съобщава Дарик. То не е издадено с мотива, че през Дунав мост преминава трансграничен коридор и трябва становище от Агенция „Пътна инфраструктура" и схема за временна организация на движението.